Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naša hiša je v plamenih

Življenjska zgodba in izbrani govori mlade švedske podnebne aktivistke
Greta Thunberg, ... [et al.]
Naša hiša je v plamenih
10,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Zbirka Žepna knjiga
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-00-4326-3
Naslov izvirnika Scener ur hjärtat
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Ana Mestek, Danni Stražar

Založnik o knjigi

Greta Thunberg, mlada švedska podnebna aktivistka, se je nekega dne odločila, da ima vsega dovolj – politikov, ki pravijo, da jim je skrb za okolje na prvem mestu, pa ne naredijo ničesar, svetovnih voditeljev, ki ignorirajo podnebne spremembe oziroma se pretvarjajo, da so obvladljive, gospodarstvenikov, ki se ne ozirajo na potrebe po zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, in vseh, ki jim ni mar za prihodnost našega planeta. Zato se je usedla pred švedski parlament in začela s podnebno stavko.
16-letna Greta je z zahtevo za ukrepanje 'tukaj in zdaj', ki jo je naslovila na svetovne voditelje, s šolsko stavko vsak petek ter s svojimi govori pred različnimi zakonodajnimi telesi v rekordno kratkem času postala prvoborka za spremembe ter ikona podnebnega gibanja, ki ji je sledilo tisoče in tisoče mladih po vsem svetu.

Naša hiša je v plamenih je njena zgodba. Zgodba o mladem dekletu, ki se je vprašalo, zakaj nihče ni storil ničesar glede podnebne krize. In zgodba o življenju v družini, v kateri imata obe s sestro resni zdravstveni diagnozi, ki sta vplivali na vse.

Recenzija Bukla

V tej nadvse aktualni knjigi, ki je pred bralca postavljena kot velik klicaj, so predstavljeni življenjska zgodba in govori mlade švedske podnebne aktivistke Grete Thunberg. Devetošolka je 20. avgusta 2018 pričela s šolsko stavko, ki naj bi trajala do volitev in s katero je želela opozoriti na uničevanje našega podnebja in planeta. Zagovarjala je trajnostni razvoj in zahtevala manjši ogljični odtis. Kritizirala je prekomeren letalski promet, hitro modo, nerazgradljive surovine in onesnaženje vseh vrst, predvsem s toplogrednimi plini. S pomočjo družbenih omrežij je njen upor dosegel vse, ki jim ni vseeno za prihodnost Zemlje in bodočih generacij. V knjigi je zelo iskreno predstavljena tudi zgodba o Gretini družini: mami operni pevki, očetu igralcu in mlajši sestri Beati, s katero jo povezuje diagnoza motnje pozornosti (ADHD), Aspergerjev sindrom (avtizem) in OKM (obsesivno-kompulzivna motnja). Podobno diagnozo je kot odrasla dobila tudi njuna mama. So Greti te izredno resne zdravstvene težave pravzaprav pomagale pri neomajnem, pogumnem vztrajanju in posledično svetovni prepoznavnosti ter ugledu? Ji bo uspelo doseči tak vpliv, da bo zamajala zagledanost vase najbogatejših in hkrati okoljsko najmanj ozaveščenih prebivalcev Zemlje?

Sonja Juvan, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...