Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ni poti nazaj

Noseča pri štirinajstih
Jana Frey
Ni poti nazaj
19,75 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Grlica
Zbirka Na robu
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-244-336-8
Naslov izvirnika Rückwärts ist kein Weg
Prevod Mateja Malnar Štembal

Tehnične lastnosti
trda vezava
154 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Lilli je popolnoma običajna najstnica, ki živi sama z mamo, očeta pa ne pozna. Pri štirinajstih se do ušes zaljubi v Davida in potem nepričakovano zanosi.

Pred njo je najtežja odločitev v življenju. Naj obdrži otroka? Bo lahko prevzela odgovornost? Nihče je ne more prevzeti namesto nje …

Dobiva sicer številne dobronamerne nasvete. Vsi vedo, da bi bila prekinitev nosečnosti najboljša rešitev zanjo.

A Lilli ni tako zelo prepričana. Čeprav jo straši misel, kaj bo, ko se bo rodil otrok, ki ga nosi pod srcem, si vendarle želi roditi sad njene mlade ljubezni z Davidom. Želi videti, ali bo tudi otrok imel tisti čudoviti Davidov nasmešek, obenem pa jo tudi skrbi, kakšen oče bo njen, prav tako mladoletni fant.

Odločitev ni lahka in sprejeti jo mora sama in živeti z njo. David ji sicer stoji ob strani, toda mlada ljubezen je postavljena pred mnoge izzive.

Lilli se po rojstvu sinčka zdi, da je ostala sama. Ima občutek, da se drugim življenje ni postavilo na glavo. Otrok terja neprestano skrb in nego in to je za Lilli veliko breme. In pod težo tega bremena in odgovornosti naredi tudi nekaj napak, ki bi lahko bile usodne za otroka.

Noseča mlada dekleta se morajo boriti s številnimi strahovi in prevzeti nase neizmerno odgovornost.

Jana Frey pripoveduje zgodbo o dekletu, ki se upre vsem pričakovanjem staršev in družbe in se odloči obdržati otroka. Vsi ji sicer stojijo ob strani, toda starševska odgovornost zna biti včasih prevelika in pretežka za tako mladega človeka.

Recenzija Bukla

Noseča pri štirinajstih je podnaslov romana o najstnici Lilli Millewski, njeni mami Marii, fantu Davidu in o tem, »kako se je vse začelo, zapletlo in ušlo izpod nadzora«. Lilli je odlična učenka in nadarjena fotografinja, slednje je očitno podedovala (tudi) po svojem odtujenem očetu. Pri fotografiranju je spoznala Davida, ki postane njena velika ljubezen, uteha in prijatelj. Lilli po nesreči zanosi in preživlja hude stiske pri odločanju, kaj naj stori. Okolica jo nagovarja, naj splavi, saj je za mamo veliko premlada, čakajo jo šola, študij, odraslo življenje. Tik pred zdajci pa se Lilli odloči, da bo otroka rodila. Ko pride na svet fantek Camillo, se življenje njene in Davidove družine zelo zaplete, a se Lilli izkaže kot odgovorna, razumna in ljubeča mama. Na začetku ima Lillijino družinsko drevo le dve imeni, na koncu pa to drevo razpre mnogo novih vej, ki se ljubeče prepletajo med seboj.

Sonja Juvan, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...