Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Normalni ljudje

Sally Rooney
Normalni ljudje
24,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Kapučino
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-01-5592-8
Naslov izvirnika Normal People
Leto izdaje izvirnika 2018
Prevod Vesna Velkovrh Bukilica
Urejanje Bojan Švigelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
380 g
279 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
leposlovje
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
irsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsa ta leta sta bila kot rastlinici, ki si delita isto zaplato prsti, se zraščata ena okoli druge in se zvirata v nemogoče položaje, da bi druga drugi naredili prostor. ​

​Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas. Revija Guardian jo je uvrstila na seznam 100 najboljših knjig 21. stoletja.

o avtorju

Mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) je svojevrsten fenomen. S prvencem Pogovori s prijatelji je pri 26 letih nase opozorila bralce širom po svetu in pritegnila pozornost literarnih kritikov. Z naslednjim romanom, Normalni ljudje, se je leto zatem proslavila kot ena najuspešnejših sodobnih pisateljic, osvojila prvo mesto prodajnih lestvic in pobrala večino pomembnejših književnih nagrad (glavna britanska književna nagrada, irski roman leta, costa za najboljši roman, knjiga leta po izboru knjigarn Waterstones, nominacija za Bookerjevo nagrado).

o knjigi v drugih medijih

»Vsebinski magnet bi po prevajalkinem razmišljanju lahko bila nepoimenovana duševna rana protagonistk, "ki bralca vleče kot črna luknja", lahko pa tudi njuno opolnomočenje, ki ga iščeta sodobni junakinji.« - STA

"Vesna Velkovrh Bukilica poudari, da so Normalni ljudje tudi roman o videzu, o pomenu videza. »V vsakem času je obveljalo prepričanje, da prav v tej dobi videz prevladuje, da je stanje hujše, kot je bilo nekoč. A videz je bil vedno pomemben. Pa ne gre tu le za fizični videz, pač pa za maske. In o tem govori roman Normalni ljudje."  Prispevek si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Najstnika Connell in Marianne prihajata iz dveh popolnoma ločenih svetov, on je priljubljen športnik in šolski zvezdnik, ona pa neprilagojena, samotarska piflarka. Njegova topla in sočutna mama opravlja slabo plačana gospodinjska dela pri njeni prezaposleni bogataški materi. Med sošolcema se kljub velikim socialnim in družbenim razlikam počasi razvije intenziven odnos, ki preraste prijateljstvo … pa vendar se mladostnika na Connellovo pobudo odločita, da bosta razmerje skrila pred javnostjo. Kakšno leto kasneje, ko se podata na študij v Dublin, pa se razmerje moči prevesi na njeno stran. V novem okolju se Marianne odlično znajde, poišče si nove prijatelje in novega fanta, medtem ko Connell kljub svojim talentom ostaja negotov in sramežljiv. Kot magnet ju naključje spet povleče skupaj, vendar je njuna zveza preveč obtežena s preteklostjo. Po tem, ko ona zaide v samouničevanje in začne iskati smisel drugje, se mora vsak od njiju odločiti, kako daleč je pripravljeni iti, da bi rešil drugega. Briljantna mlada irska pisateljica Sally Rooney (1991) tudi z drugim romanom (prvi je bil Pogovori s prijatelji) ponuja psihološko pretanjeno intimno zgodbo, s katero raziskuje rojevanje prve ljubezni in zapletene odnose z družino, prijatelji in svetom.

Renate Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...