Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Odposlanec

Markus Zusak
Odposlanec

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Sanje. Roman
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-274-606-3
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika The Messenger
Leto izdaje izvirnika 2002
Prevod Alenka Ropret
Urejanje Jerica Šemerl-Harmel, Rok Zavrtanik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
350 g
332 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
avstralsko leposlovje

Založnik o knjigi

Ed Kennedy je taksist, lokalni parazit in temeljni kamen povprečnosti. Brezupno je zaljubljen v najboljšo prijateljico Audrey in ne najde svojega mesta v družbi, družini in med prijatelji. Bere veliko preveč, naredi pa odločno premalo. Prašne predmestne ulice vanj vpisujejo sporočilo: življenje je enolično, ves svet je uperjen proti tebi ... dokler nekega dne po naključju ne prepreči bančnega ropa.
Takrat v Edov nabiralnik prispe prva igralna karta. As. Nanjo je vpisano skrivnostno šifrirano sporočilo.
Takrat se Ed poda na nevarno pot. Z odrgnjenimi členki in posušeno krvjo na razvlečeni majici se odločno bori z mlini na veter. Bori se za osamljene in prezrte, ki jih skrivajo zanemarjene barake njegovega mesta. Ko usoda na mizo položi vse karte, ostane še zadnje vprašanje: kdo se skriva za Edovo misijo?

Izpod peresa avstralskega pisatelja Markusa Zusaka, avtorja uspešnice Kradljivka knjig, prihaja nov roman, poln upanja, smeha in ljubezni. Ko se že zdi, da se bodo v krvavečih poletnih večerih skrile še zadnje zvezde, odločitev za dejanje antijunaka popelje na potovanje, razgreto kot razbeljene ceste, osvežujoče kot bleščeča jutra in iskreno, kot je lahko le mladost.

Roman je prejel nagrade:
Nagrada CBCA za najboljši avstralski mladinski roman
Mladinska knjiga leta po izboru Publishers Weekly
Knjiga z modrim trakom po izboru revije Bulletin
Nagrada Michaela l. Printza, častno priznanje
Literarne nagrade premierja Novega Južnega Walesa: nagrada Ethela Turnerja za mladinsko literaturo

Recenzija Bukla

Avstralski pisatelj Markus Zusak (1975) je potomec avstrijsko-nemških staršev, ki sta zaznamovana z drugo svetovno vojno v 50-ih letih prejšnjega stoletja prebegnila na rdečo celino. Sledi njunih medvojnih izkušenj so vidne tudi v Zusakovi najprepoznavnejši knjigi Kradljivka knjig (izvirno je izšla leta 2005, v slovenskem prevodu pa smo jo dobili 2010, založba Sanje). Knjiga Odposlanec je izšla celo nekaj let prej in velja za prvo knjigo, ki je avtorju prinesla mednarodno slavo in kar nekaj prestižnih nagrad na področju mladinske literature. Njen glavni junak je devetnajstletni taksist Ed, ki po spletu smešnih naključij nerodnemu zmikavtu prepreči rop banke in postane pravi mali primestni heroj. Skupaj s kvartopirskimi družabniki, med katerimi je tudi najboljša prijateljica Audry, njegova nesrečna ljubezen, vse popoldneve presedi na verandi pri enem ali drugem, pije kavo, bere knjige ali čoha svojega psa. Živi dolgočasno povprečno življenje zgubljene mlade duše, potem pa se v njegovem nabiralniku znajde prva igralna karta, karov as, z navodili za nadaljnjo akcijo. Bo Ed sprejel izziv in pomagal ljudem, ki ga več kot očitno potrebujejo? Bo stopil iz povprečja in naredil kak pameten korak v svojem življenju? Kako naj taka krmežljava zguba prežene nasilnega orjaka, ki vsak večer pijan posiljuje svojo ženo, kako naj pomaga mladi simpatični športnici in ostareli sklerozni ženici? Kaj sploh je njegova naloga? In kdo mu pošilja skrivnostna navodila in zakaj? Bistvo čudovite knjige se glasi tako, kot Edu nekega večera po mnogih preizkušnjah reče ­Audry: »Če se lahko tip, kot si ti, dvigne in naredi, kar si naredil ti, morda to lahko naredi kdorkoli. Morda lahko vsak preseže svoje sposobnosti.« Na trenutke smešno, predvsem pa provokativno branje za mlade vseh starosti. Velja poskusiti.

Renate Rugelj, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...