Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Otok nenavadnih otrok

Ransom Riggs
Otok nenavadnih otrok

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Luna
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-274-448-9
Naslov izvirnika Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Jedrt Maležič
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15 cm
530 g
352 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > fantazijski roman
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

Roman Ransoma Riggsa Otok nenavadnih otrok brez predaha srhljivo vleče v čudesni svet mladega Jacoba, ko se osamelo sooča z depresijo po grozljivi prigodi z dedkom Abrahamom, domnevno dementnim, očitno še kako posebnim junakom. Če naj Jacob količkaj verjame dedovim zgodbam, mora na čudno in samotno pot, a starši bi ga najraje ovili v vato, saj vendarle nič, čemur naj bi bil Jacob priča v dedovi hiši, ne zveni smiselno. Jacob se kljub ovirajoči zaščiti družine in edinega prijatelja zakoplje v dedkove fotografije, ki sprožijo nujno potovanje na otok ob britanski obali. Čudaški in robati prebivalci niso nič v primerjavi z vremenskimi neprilikami in bizarno vilo na zapuščeni obali, zdaj razdejano od bombardiranja v drugi svetovni vojni, nekoč pa razkošno zavetje za prav posebne sirote, ki so med vojno ob odkritju svojih vnebovpijoče nenavadnih darov ubežale svetu slehernikov in našle varovalo v časovni zanki, ki jo pričara karizmatična imbrinka gdč. Selec, več kot učiteljica ali varuška. Ker Jacob družabništvo s posebneži ohranja skrivno, ga pestijo mnoge zagate, od katerih je nemara najbolj pereča razdvojenost med svetovoma, naposled pa se v škripcih znajde celotna srenja posebnežev, ko se otrokom razodevajo ukane zlih človečnjakov in votležev s smrtno nevarnimi nakanami. Napeta srhljivka resda ubira strune fantazijskega leposlovja, a je med njenimi številnimi posebnostmi tudi dragocena družbeno kritična nota, ki je tako rekoč brezčasna.

Otok nenavadnih otrok (Miss Peregrines Home for Peculiar Children) je preveden v več kot 40 jezikov, prodanih je milijone izvodov, knjiga rekordno vztraja na lestvicah najbolje prodajanih knjig po vsem svetu.

Recenzija Bukla

Jacob je rad poslušal zgodbe, ki mu jih je pripovedoval stari oče. Vznemirljive dogodivščine o fantastičnih krajih, pošastih in otrocih z nenavadnimi lastnostmi, kot sta na primer lebdenje ali nevidnost. Čeprav mu je dedek zatrjeval, da je vse res, je Jacob med odraščanjem te pripovedi pripisal dedkovi bujni domišljiji. Toda nekaj let kas neje ga najde umorjenega, poleg pa grotes knega človečnjaka z jeguljastimi lovkami v ustih namesto jezika – pošastjo iz dedkovih zgodb. Razvozlavanje uganke ga pripelje do sirotišnice ob valižanski obali. Tam otroci z neobičajnimi sposobnostmi živijo v časovni zanki, kjer se vsak dan odvrti isti datum iz leta 1940, ko je svet že spoznal grozote druge svetovne vojne … Roman prekinjajo enostranske, črno-bele starinske fotografije z (gotskimi) motivi čudaš kih otrok. Te dopolnjujejo besedilo in skupaj s skrivnostno in nadnaravno zgodbo tvorijo samosvojo bralno izkušnjo. Vzdušje pri branju je odlično in ne preseneča, da je knjiga postala velika uspešnica (med drugim je več kot 70 tednov vztrajala na prodajni lestvici New York Timesa). V izvirniku sta izšli že dve nadaljevanji in predelava v grafični roman, te dni pa lahko v kinematografih ujamete tudi filmsko različico z naslovom Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke, ki je ni režiral nihče drug kot mojster čudaškega, Tim Burton.

Aleš Cimprič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...