Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Podmornica

Joe Dunthorne
Podmornica -56%
10,90 € 24,90 € Prihrani 14,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,33 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-5 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Goga
Zbirka Goga
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-277-020-4
Naslov izvirnika Submarine
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Maja Žorga Dulmin
Spremna beseda Maja Žorga Dulmin

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 13,5 cm
520 g
344 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
leposlovje > leposlovni roman
britansko leposlovje

Založnik o knjigi

»Poznaš svojega soseda, moškega na številki petnajst?« vprašam.
»Misliš gospoda Sheridana?«
»On je konjederec. Konjederec je nekdo, ki kolje konje.«
On ne reče ničesar. Nekje pri šestem vretencu mi masira hrbet.
»Oliver,bi lahko legel na svojo prednjo stran zame? Obraz lahko postaviš sem.« Lahko bi rekel »legel na trebuh« in prihranil tri zloge.
Pokaže na majhno luknjo na enem koncu postelje, nekoliko spominja na straniščno desko.
»Tukaj, Andrew?« vprašam.
Pokima. Obrnem se na trebuh in vtaknem nos skozi luknjo.
»Zdaj bom znižal posteljo, Oliver.« Postelja se zniža, pri tem na kratko oživi. Sprašujem se, ali je lagal, da ne razume besede panseksualec.
Masira področje okoli mojega osmega vretenca. »Gospoda Sheridana precej dobro poznam, Oliver.« Zdaj se je premaknil gor do mojega vratu. »On je slikar-dekorater.«
Masira me po hrbtu nekje pri devetem vretencu.
»Andrew, on ima oči in delovno haljo morilca,« rečem.
Mami pravi, dase moraš, če si hočeš zapomniti ime od koga,potruditi, da ga vsaj dvakrat med spoznavnim pogovorom nasloviš po imenu.
Lahko vidim samo majhno zaplato svetlomodre tapiserije. Razmišljam, da bi pljunil nanjo. Ali poskušal bljuvati.



Joe Dunthorne, rojen leta 1982 v Swanseaju, je pesnik in pisatelj, ki je za romaneskni prvenec Podmornica, nastal v času študija kreativnega pisanja na univerzi East Anglia leta 2008, dobil univerzitetno nagrado za najboljše prozno delo, nastalo v času študija, to je nagrado Curtis Brown. Leta 2010 je bil po romanu posnet istoimenski film v režiji Richarda Ayoadea. Poleg romana Podmornica je objavil tudi zbirko pesmi, mesečno pa v Londonu organizira »literarni kabaret« Homework.
Iz spremne besede

Roman Submarine waleškega avtorja Joeja Dunthorna je izsek iz življenja petnajstletnega Oliverja Tatea, bistrega fanta, ki dnevno širi svoj besednjak (nove naučene besede so tudi naslovi posameznih poglavij) in uživa v distanciranem, pedantnem seciranju svojih staršev, sosedov in sošolcev, pri čemer velik pomen posveča pravilno uporabljeni, če se le da, obskurni besedi, ki kategorizira vsakega od posameznikov okoli njega. Pri tem pa mu manjka čustvene zrelosti in empatije, zato so njegove analize včasih sicer zabavne, včasih pa enostavno krute. Dunthorne je v Oliverju združil sublimnost in absurdnost najstništva, med katerima včasih ni velike razlike.
Maja Žorga Dulmin

Recenzija Bukla

Prvenec angleškega pisatelja in pesnika Joeja Dunthorna uvrščajo med tako imenovane romane za mlade odrasle (njihova posebnost je, da so namenjeni mladostnikom, vendar pa obravnavajo zahtevnejše teme). Večino romana je avtor napisal še kot študent kreativnega pisanja in zanj prejel nagrado za najboljše prozno delo, nastalo v času študija, po njem pa je bil leta 2010 posnet tudi film. Osrednji junak je petnajstletni Oliver Tate, ki ga zanimajo čudno zveneče besede, njihov pomen, ob tem pa tudi spolno življenje njegovih staršev, sosedje, sošolka Jordan in sploh vse, kar ima ali pa bi lahko imelo najmanjšo možno povezavo s seksom. Prepričan je, da mu je vse na tem svetu jasno. Kljub temu pa Oliver ni samo vase zaverovan pubertetnik, saj avtorju uspe na humoren, pa tudi tenkočuten način predstaviti vse nianse pubertetniškega obdobja. Priporočamo!

Majda Peklaj, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...