Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Povračilo

James Heneghan
Povračilo
20,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Koleda
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-6737-10-4

Tehnične lastnosti
trda vezava
163 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
kanadsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Zgodbo v prvi osebi pripoveduje trinajstletni Charley Callaghan, ki se je iz Irske preselil v Kanado, v Severni Vancouver. Tam se je vpisal v osnovno šolo. Trudil se je, da bi govoril s kanadskim naglasom, da bi se lahko vključil med sošolce.Težave ima zaradi tega, ker mu je kmalu po prihodu v Kanado zaradi raka umrla mama, ker mora skrbeti za svojo mlajšo sestro in ker se norčujejo iz njegovega načina govorjenja. Najhujša sta dva fanta, ki pa se potem spravita na novega fanta, Benyja, ki je lepo oblečen in lepo vzgojen, a je bil po njuno preveč poženščen in mogoče celo gej. Na žalost pa se pred napadi ni znal braniti, zato ga fanta kar naprej ponižujeta. Tudi pomočnik ravnatelja ne odigra pravilno svoje vloge. Charley je zaradi tega pravzaprav vesel, saj ne napadata več njega in fantu ni pripravljen pomagati. Ko vidi, da Beny zanalašč sproža požarne alarme, to pove svoji teti in ta mu je rekla, da fant obupano išče pomoč. A se Charley vseeno ne odloči, da bi povedal učiteljem, kaj se v resnici dogaja, čeprav bi tudi učitelji, če bi bili malo bolj pozorni, videli, kaj je narobe.
Preden je Beny naredil samomor, je bil na razgovoru pri pomočniku ravnatelja, saj so ugotovili, kdo je sprožal alarme. Po samomoru so našli tudi Benyjevo poslovilno pismo. Po tistem se mučitelja pa tudi pomočnik ravnatelja niso več pojavili v šoli. Kadar je bilo Charlyju hudo, je ostal doma in se skril v omaro, v kateri so bile mamine stvari in duhal njene vonjave, da se je vsaj malo potolažil. Oče je namreč redko prihajal domov, ker je delal na trajektih, Charley in sestra pa sta bila tisti čas pri teti in stricu. Ko si je Benny vzel življenje, začne Charleyja preganjati strašna krivda, ker ga ni branil. Zato sklene, da bo vse povrnil njegovi mami. Pomaga pospravljati okoli hiše in doma, s seboj pa pripelje tudi svojo sestro, ki se dobro razume z Benijevo mamo in njenim sinom Ricom, Benyjevim polbratom. Nekega dne pa v hišo vdre Ricov oče in ga hoče odpeljati v svojo državo. Posredovati mora policija in Charley je precej poškodovan.Ko se vrne v šolo, se z njim zbliža sošolec in začuti, da mu bo sedaj lažje. Oče pa sklene, da bodo pospravili mamine stvari in začeli živeti novo življenje.

Recenzija Bukla

Charley Callaghan se mora soočiti z veliko težkimi spremembami – iz Irske so se preselili v Kanado, zaradi česar je moral zapustiti svoje prijatelje, vpisali so ga v novo šolo in najhuje – tu mu je umrla mama. Ker meni, da se moraš s svojimi težavami spopasti sam, se ne zmeni za novega sošolca Bennya, ki ga ustrahujejo in zaničujejo. In ko je že prepozno, Charley želi pomagati, da bi ga občutek krivde manj bolel. S svojo dobroto se želi odkupiti za tisto, česar ni nikoli storil. Tega angleško-kanadskega avtorja smo v slovenščini brali že v Udarnem moštvu (2005) 

Daniela Šavli

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...