Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pred ogledalom

Najstnikov monolog
Éva Janikovszky
Pred ogledalom
23,95 € 23,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,72 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 3-7 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Miš
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-318-7
Naslov izvirnika A tükör előtt
Leto izdaje izvirnika 2015
Ilustracije Tibor Kárpáti
Prevod Maja Likar
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23 x 14 cm
260 g
32 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
madžarsko leposlovje

Založnik o knjigi

Lahko se še tako pripravljaš, nič ne pomaga. Ko te zadene, si pečen. Stojiš pred ogledalom in se sprašuješ, če si to res še ti. Še lani si bil čisto v redu, danes si neverjetno grozen, prava spaka. Nič na sebi ti ni več všeč. Najstnik se spopada s spremembami, s katerimi ga preseneti telo. Njegov obraz ni več enak, njegove oči, usta, roke, noge ga spravljajo v obup. Jasno, da ga Kati ne opazi, ko pa je postal tako čuden. Poleg tega vanj renčijo še odrasli: »Kaj pa zdaj tako neumno buljiš?« ali pa »Tebi govorim, mulo, ne steni, nikar se tako zdolgočaseno ne spakuj!«

Kako preživeti odraščanje? Bo kdaj bolje? Knjiga o pasteh pubertete, ki te spomni, da v zosu še zdaleč nisi sam.

Tako kot pri večini del Éve Janikovszky se tudi v knjigi Pred ogledalom srečamo z eno njenih ljubših tematik – odnosom med vrstniki ter prigodami in zablodami iz običajnega življenja. S samosvojim smislom za ubesedovanje in humorjem se vživlja v občutke fanta, ki mu puberteta spodmakne tla pod nogami.

O AVTORici

Madžarska pisateljica Éva Janikovszky (1926–2003) je študirala filozofijo, etnografijo ter madžarsko in nemško književnost. Študij je nadaljevala v Budimpešti (psihologijo in sociologijo) in se leta 1950 zaposlila kot učiteljica. Od leta 1953 do upokojitve leta 1987 je delala za madžarsko založbo Móra, večino časa kot odgovorna urednica. Bila je predsednica madžarske sekcije IBBY in predsednica sekcije za otroško književnost madžarskega društva pisateljev. Prvo knjigo je objavila leta 1957, v svoji dolgoletni karieri pa jih je napisala več kot trideset, ki so bile prevedene v 35 jezikov. Pisala je tudi za časopise in revije, filmske scenarije in redno gostovala v televizijskih in radijskih oddajah. Veliko njenih knjig so priredili v risane in TV-filme.

O ILUSTRATORJU

Tibor Kárpáti (1978) je leta 2006 doktoriral iz grafičnega oblikovanja. Redno sodeluje z založniki otroške književnosti, svoja dela pa objavlja v publikacijah The New Yorker, The Boston Globe, MIT Technology Review, GQ, Wired, Architectural Digest, Glamour, Vogue, Allure in drugih. Razstavljal je v številnih državah, poleg rodne Madžarske, tudi v Belgiji, Franciji in ZDA. Za svoje ilustracije je na Madžarskem prejel več nagrad, med drugim diplomo za najlepšo madžarsko knjigo 2013 in nagrado IBBY za ilustratorja leta 2013.

Recenzija Bukla

»Ker lani sem bil še čisto normalen tip, prav gotovo, tega se še spomnim. Takrat sploh nikoli nisem pogledal v ogledalo, samo če sem se slučajno zaletel vanj. Ampak zdaj pa prav moram, kar naprej moram buljiti v ogledalo, ker sem postal tako neverjetno grozen … «, se bralcem pritožuje najstniški junak. Ob ­izčiščenih ilustracijah se nam kotički ustnic nehote krivijo navzgor. Tudi če se sami več ne spominjamo tega problematičnega obdobja, je kje v naši bližini gotovo kdo, ki se neokretno pozibava mimo nas in kolovrati s predolgimi rokami, kakšnim mozoljem na bradi in nerod­nim korakom. Pisatel­jica Éva Janikovszky (1926 – 2003), ki je pisala tako za otroke kot odrasle, velja za eno bolj prepoznavnih imen ­madžarske literature, njena dela so prevedli v več kot 35 jezikov, največ nagrad pa je dobila prav za področje mladinske proze. Kratko besedilo in izvirne humorne ilustracije opominjajo, da se časi morda spreminjajo, ampak najstniki ostajajo enaki.

Renate Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...