Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Simpl
26,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Miš
Zbirka Z(o)renja+
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-272-115-2
Naslov izvirnika Simple
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Mojca Medvedšek
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
460 g
192 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Francoska mladinska pisateljica Marie-Aude Murail, v slovenskem literarnem prostoru doslej neznano ime, bo s Simplom morda premaknila še eno oviro več na poti dojemanja in spoštovanja drugačnosti. Osrednji junak je umsko zaostal Simpl, katerega edina skrb je plišasti zajec Zajko. Čeprav je življenje – predstavljeno z njegovega vidika – morda zelo enostavno, pa to vsekakor ne velja za njegovega brata Klebra. Gimnazijec ne izpolnjuje samo mamine poslednje želje, ki je bila: "Pazi na svojega brata. Jaz pa bom od zgoraj pazila na vaju.", pač pa želi bratu omogočiti človeka dostojno polno življenje, in za to je pripravljen narediti prav vse.

Pisateljičin stil bo blizu tako mlajšim kot starejšim bralcem. Zelo subtilno predstavljena tako umska zaostalost kot najstniška želja po normalnem domu, v katerem nihče nikogar ne bo obsojal, odpirata vprašanja družbene stigmatiziranosti. Umska zaostalost je predstavljena na način, ki je razumljiv in se dotakne – Simpl, ki je na razvojni ravni triletnika, zastavlja zelo enostavna, otroška vprašanja, ki se na prvo žogo \'odraslim\' zdijo smešna, morda tudi nesmiselna, a kaj, ko odgovor nanje ni enostaven. Tudi razmišljanje, da je plišastemu zajcu Zajku bolje iztakniti oči, da ne bo videl dogajanja v psihiatrični bolnišnici in da ne bo mogel jokati, vzbuja čustva, ki bralca ne bodo pustila hladnega.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...