Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa

Mark Haddon
Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Roman
Leto izdaje 2004
ISBN 86-11-16955-7
Naslov izvirnika The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Leto izdaje izvirnika 2003
Prevod Vasja Cerar

Založnik o knjigi

Malo negotovo se lotevam knjig, ki jih v nekaterih knjižnicah vidim med mladinskimi, spet drugod pa med odraslimi romani. Skrivnostni primer je že taka zgodba. Pa sem jo vseeno prebral, in če bi bil knjižničar, tudi sam ne bi vedel, kam naj jo vtaknem. Ko bereš to lucidno pripoved malega avtista, se loviš med njegovimi konciznimi mislimi in duševnim svetom, ki te nekako poriva v nelagodje in iskreno sočutje. Vidiš stvari, ki jih on ne bo (z)mogel nikoli, pa bi mu jih kot bralec kar nekako rad dopovedal. In hkrati Christopher počne stvari, ki jih s svojo zdravo pametjo ne (z)moreš razumeti sam. In tako se junak in bralec medsebojno dopolnjujeta in navdihujeta na potovanju skozi čeri navadnega življenja. Na izlet v London, recimo, ki postane za mulca prav veličasten podvig. Išče namreč mamo, o kateri ne sme izvedeti čiste in zadnje resnice. Prav trpko breme, ki vseskozi težko leži na bralčevih ramenih. Če roman prebere otrok, je zanj lahko zgolj zabavna detektivka, ki jo sproži umorjen sosedov pes, če jo bere odrasel človek, je naenkrat mnogo več. A čisto na koncu je tolažba za vse enaka. Junak dokaže in verjame, da lahko v življenju naredi čisto vse, kar hoče. Tako kot jaz.

Recenzija Bukla

Petnajstletni Christopher, glavni junak in tudi fiktivni pisec romana Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, je avtist. Ko nekega večera na sosedovem dvorišču najde umorjenega psa, se odloči odkriti, kdo je morilec, in o tem napisati detektivski roman. Pri tem pa pride na dan zamolčana zgodba iz njegove družine. Whitbreadova nagrada 2003.

Lidija Gorenc

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...