Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sonce med prsti

Gabriele Clima
Sonce med prsti
19,50 € 19,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,59 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-278-408-9
Naslov izvirnika Il sole fra le dita
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Mateja Gomboc
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 14,5 cm
300 g
166 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
italijansko leposlovje

Založnik o knjigi

Drugačnost, ki spreminja svet na bolje in ga bogati.

Nagrajeni roman vodi mladega in manj mladega bralca skozi razburljivo pripoved o nenavadnem začetku prijateljstva dveh najstnikov (težavnega šolarja in invalida) v najbolj občutljivih letih, ob tem pa se bralec sooči z »drugačnostjo«, ki vendarle spreminja sodobni svet na bolje in ga bogati.

Dario je star šestnajst let. Njegovi učitelji vedo povedati, da je res tako »težek tip«, da mu niso kos. Živi sam z materjo, s katero se pogovarja malo ali nič. Sicer je ona kriva, meni Dario, da je oče zapustil družino, ko je bil on še majhen. V šoli so se po že brezštevilnih »borbah« z Dariom odločili, da ga res pošteno kaznujejo in mu odredijo delo v servisu, ki organizira spremljanje invalidnih dijakov. Tako Dario spozna Andyja, ki je priklenjen na invalidski voziček in se tudi ne zmore sporazumevati z zunanjim svetom.

Dario in Andy. Ne bi si mogla biti bolj različna. In vendar nenavadna dogodivščina on the road povsem podre vse stereotipe sodobnega potrošniškega sveta in splete med njima prijateljstvo, ki je lahko zgled tudi odraslim ...

Gabriele Clima je za svoj mladinski roman Sonce med prsti leta 2017 prejel italijansko Andersenovo nagrado za najboljšo knjigo za mlade bralce nad 15 let.

O avtorju

Gabriele Clima je pisatelj in ilustrator za otroke in mladino. Objavil je že številne stripe, zgodbe in knjige. Organizira tudi srečanja in delavnice za otroke in odrasle o literaturi, pisanju in poeziji, obiskuje šole po Italiji in se tam srečuje z mnogimi dijaki in učitelji. Že več let se posveča pisanju za mlade bralce, posega pa po temah o drugačnosti, stiku različnih kultur, težavah pri vključevanju v družbo. Je član ICWA, Združenja italijanskih otroških in mladinskih pisateljev. Njegove knjige so prevedene v številne jezike.

Recenzija Bukla

Šestnajstletni Dario je na prvi pogled povsem običajen najstnik. No, morda se od vrstnikov razlikuje le po tem, da je precej živahnejši od njih in namazan s stoterimi žavbami, s katerimi kravžlja živce učiteljem pa tudi svoji mami. Ko v šoli že ne vedo več, kako bi ga zresnili, mu dodelijo nalogo, ki se Dariu na prvi pogled zdi najhujša oblika kazni: skrbeti mora za Andyja, nemočnega najstnika, priklenjenega na invalidski voziček, ki se komajda odziva na zunanji svet. Darieva spontanost in navidezna nepremišljenost mladeniča popelje v beli svet, vse do morja, kjer Dario Andyju odkrije življenje v vsej njegovi pravi, prvinski lepoti. Potovanje, tako posebno in nenavadno, povsem spremeni tudi Daria, saj mu odpre nova obzorja in pomaga razpršiti sence iz njegovega otroštva … Ganljiva in globoka pripoved italijanskega pisatelja, ki je lani za to knjigo prejel največjo italijansko nagrado za mladinsko književnost, o moči prijateljstva in zmožnosti preseganja vseh okostenelih prepričanj. Ko si upaš in si, kakršen si, je mogoče prav vse – tudi ujeti »sonce med prste«!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...