Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Soncu ni zaupati

Daan Remmerts de Vries
Soncu ni zaupati
27,95 € 27,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,84 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Zbirka Najnaj!
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-272-314-9
Naslov izvirnika Groter dan de lucht, erger dan de zon
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Katjuša Ručigaj
Spremna beseda Lili Jazbec
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
370 g
232 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Elmer preživlja poletne počitnice v koloniji na nizozemskem otoku. Tam mu v glavo prileti zajemalka in takrat se začnejo v njegovi glavi oglašati glasovi. Po začetku šolskega leta postanejo še močnejši in ga vodijo v temne misli in preganjavico. Tako se odloči obračunati z nasilnežem iz razreda, a je ne odnese dobro. Kar naenkrat za okolico ni več preganjan, ampak postane preganjalec, fant, ki mu očitajo agresivnost. Zato se družina preseli, Elmer zamenja šolo. Žal naleti na učitelja, ki ni vreden tega naziva. Mama se zato odloči, da se skupaj vrneta na otok, kjer Elmer sreča Arrija, ki mu s svojim prijateljstvom, izkušnjami in modrostjo pomaga pri razumevanju sveta.

Ganljiva pripoved samotnega sanjača – redko v otroški knjigi nastopa tako realističen, vznemirljiv in nepozaben karakter, kot je dvanajstletni Elmer, s čigar glasom nizozemski pisatelj nariše močan psihološki portret. Čeprav napisana z lahkotnim tonom (deloma) dnevniške pripovedi, je zgodba neizmerno globoka in se bralca dotakne tam, kjer jo najbolj začuti.
Govori o fantu, ki je malce poseben in se v šoli (in povsod drugje) težko prilagaja. Živi s svojimi strahovi, fantazijo, prividi in prisluhi, zelo je neprilagodljiv, konflikten, a izredno inteligenten. Razmišlja o tem, kako vsepovsod slišiš, da moraš, če te kdo zlorablja, udariti nazaj. Ko pa se ti to v resnici zgodi, starši in učitelji želijo le, da se ne boriš, ampak jih samo seznaniš s tem. S sicer ljubečimi starši, ki se borijo s svojimi težavami, najde rešitev v prijateljstvu z Arrijem.

Knjiga je bila leta 2016 okronana z nizozemsko nagrado zilveren griffel in uvrščena v zbirko najboljših knjig za mlade Bele vrane Internationale Jugendbibliothek München.

Recenzija Bukla

Občutljivi, plahi deček Elmer mora proti svoji volji velik del poletnih počitnic preživeti na taboru, kjer med sovrstniki ne najde nobenih prijateljev. Po nenavadnem incidentu se v njegovi glavi začne oglašati Lomax, duh, ki mu sprva dviguje tako potrebno samozavest, pozneje pa ga vodi v vse bolj potuhnjena in nasilna dejanja. Elmer se preobrazi v pravega razgrajača in razrednega ustrahovalca, zato mora zamenjati šolo. Njegovi sicer ljubeči starši, mama je polno zaposlena s kariero, vase zaprti oče pa skrbi za gospodinjstvo, pa tudi neprimerni učitelji in okolica, dečku nikakor niso v pomoč, saj Elmer ne najde nikogar, ki bi mu lahko izpovedal svoje strahove, in tako ostaja z njimi sam, glasovi pa so čedalje močnejši in mu vse bolj lezejo pod kožo. Tridelna struktura pripovedi, osrednji del so dečkovi dnevniški zapiski, tenkočutno zariše portret osamljenega in skoraj zgubljenega glavnega junaka, ki šele po številnih polomijah s prijateljevo pomočjo v svojem sklepnem delu najde pravo smer. Knjiga je prejela več nagrad in bila uvrščena med Bele vrane, zbirko najboljših knjig za mlade bralce iz vse svetovne produkcije.

Beti Hlebec, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...