Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Tombola ali življenje!

Suzana Tratnik
Tombola ali življenje!
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Odisej
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4540-0
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Bojan Švigelj

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
360 g
253 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Šestnajstletna Mija odrašča ujeta v majhnem, dolgočasnem mestecu, z mamo, ki bi jo po vsej sili rada priklenila v službo, brez očeta, ki pa se občasno le pojavi in ji glavo polni s praznimi obljubami ter sanjarjenjem o boljši prihodnosti. V obdobju, stkanem iz razočaranj – nad šolo, iskanjem poklica, starši, prijateljico in fanti – mora Mija sama spoznati, katera pot je zanjo prava in na koga se splača v življenju staviti.

Suzana Tratnik (1963) je za svoje ustvarjanje prejela že več priznanj, med drugim nagrado Prešernovega sklada. Roman Tombola ali življenje! je bil nominiran za nagrado modra ptica 2016 in je izvrstno branje za mlade pa tudi za tiste, ki so najstniška leta že pustili daleč za sabo.

Recenzija Bukla

Najnovejši roman (za najstnike, nič manj pa za vse druge bralce) Suzane Tratnik nam odstre življenje šestnajstletne Mije, njene družine ter vrstnikov v času nekdanje Jugoslavije. Kljub dejstvu, da je čas dogajanja postavljen v pisateljičino mladost, pisanje deluje sveže, bralec pa opazuje stiske odraščanja, družinske stiske, iskanje identitete in zaposlitve mladih, iskanje sreče (metafora zanjo je tombola), kot da se dogajajo tukaj in zdaj. Mojstrsko zgradbo zgodbe, ki bralca ne izpusti do zadnjih stavkov (»Vse, kar narediš, naredi zase, ne glede na tuje grožnje ali obljube. Tako se je po novem glasil Mijin zakon.«), je Tratnikova ubesedila kot tenkočutna opazovalka življenja, kot »psihologinja«, ki slikovito ponazarja značaje in odločitve literarnih oseb. Zares mojstrsko je odvila tudi zapleteni klobčič Mijine zgodbe. Če med branjem ne utegnemo dihati, se nam ob koncu romana izvije dolg, odrešilni izdih/oddih. Tudi zato, ker imamo to odlično knjigo doma, med slovenskimi avtorji.

Sabina Burkeljca, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...