Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Upor na ladji Bounty

John Boyne
Upor na ladji Bounty
36,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-020-9
Naslov izvirnika Mutiny On The Bounty
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Jure Potokar
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Povej naprej

Založnik o knjigi

Upor na ladji Bounty je bil trikrat upodobljen v hollywoodskih filmih in avtor pravi, da se je pisanja lotil po temeljitem proučevanju vseh dosegljivih virov, ki so pisali o tem dogodku iz leta 1787. In bolj, ko se je poglabljal v pravo zgodovino ladje Bounty, manj je bila njegovo pisanje fikcija in bolj resnica, katere obelodanitev ti zgodovinski dogodki zaslužijo.

Štirinajstletnemu Johnu Jacobu Turnstilu zaradi kraje grozi ječa, pa mu ponudijo, da namesto v zapor odide služit na ladjo. Postane pomočnik kapitanu Blighu, ki vodi ladjo Bounty do tihomorskih otokov. Po petih mesecih preživetih s prelepimi domačnikami in dobrem življenju so se mornarji kmalu po odhodu z otokov uprli kapitanu. Njega in še osemnajst kapitanu zvestih mornarjev so v malem čolnu vrgli z ladje. Avtor napeto in doživeto opisuje njihov osemtedenski boj za preživetje.

Recenzija Bukla

Upor na britanski kraljevi ladji Bounty, 28. aprila 1789, je za knjižne in filmske ustvarjalce velik vir navdiha, saj je bil dogodek opisan že v številnih pesmih, knjigah in filmih. Od petih različic filma velja omeniti z oskarjem nagrajeni film iz leta 1936 (v vlogi Fletcherja Christiana je zaigral Clark Gable). V naslednjem filmu leta 1962 se je v isti vlogi pojavil Marlon Brando, leta 1984 pa sta vlogi kapitana Williama Bligha in častnika Fletcherja prevzela Anthony Hopkins in Mel Gibson. Od knjižnih del smo v slovenščino prevedli knjigo Charlesa Nordhoffa in Jamesa Normana Halla z naslovom Upor na Bountyju (izvirnik 1932, prevod 1966). Irski pisatelj John Boyne, bralcem gotovo najbolje poznan po Dečku v črtasti pižami, pa se je zgodbe lotil nekoliko drugače. Napisal jo je s perspektive štirinajstletnega Johna Jacoba Turnstila, predrznega zmikavta, ki so ga ujeli in mu ponudili dvanajst mesecev temnice ali službo služabnika kapitana Bligha na ladji Bounty, ki se je odpravljala na Tahiti. Seveda je izbral slednje in tako sledimo dobro poznani zgodbi o potovanju ladje na Tahiti, prijetnih mesecih na tem tihomorskem otoku in potem boju za preživetje, ko so se mornarji pod vodstvom častnika Fletcherja uprli kapitanu in ga, skupaj s še osemnajstimi zvestimi mornarji, izgnali na rešilni čoln, kjer jih je čakala osemtedenska plovba do odrešitve. Kot pri Dečku v črtasti pižami je tudi v tej knjigi Boyne pokazal izjemni čut za spremljanje dogajanja skozi oči mladeniča in bralcem postregel z močnim pripovednim nabojem, ki se razlikuje od dosedanjih. Roman bodo z užitkom prebrali tako tisti, ki zgodbo že dobro poznajo, kot tisti, ki zanjo slišijo prvič.

Jure Preglau

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...