Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zastrupljene besede

Maite Carranza
Zastrupljene besede
26,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Z(o)renja+
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-272-141-1
Naslov izvirnika Palabras envenenadas
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Veronika Rot
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 15,5 cm
530 g
220 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
špansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tipični crossover roman, ki premika meje in krepko pritegne pozornost ne le najstniškega, ampak tudi odraslega bralca. Vsebina se zlaga skupaj kot sestavljanka, prvoosebne pripovedi Bàrbare, njene matere, njene prijateljice ter inšpektorja Lozana pa prikazujejo različne poglede na njeno izginotje.

Bàrbara je najstnica, katere otroštvo je skalilo nasilje in katere mladost je nočna mora - a kljub temu ne razume povsem zlorabe, ki jo je utrpela. Begajo jo čustva sovraštva in ljubezni, ki jih čuti do zlorabitelja, zaveda se, da je prav on tenka nit, ki jo še povezuje z zunanjim okoljem in jo nenavsezadnje še ohranja živo. Domači so jo v štirih letih od njenega izginotja, izginila je v starosti petnajstih let, že proglasili za mrtvo, saj kljub obsežni policijski akciji za njo ni najti sledi. Čez štiri leta, ko bi jih Bárbara imela devetnajst, mora inšpektor Lozano v pokoj. Vest mu ne da, da bi zadnji dan svojega službovanja ne obiskal Bárbarinih staršev. In takrat se začne klobčič odvijati, v času enega samega dne pride do razpleta, ki bralca ne le preseneti, pač pa od njega zahteva tudi moralno opredelitev.

Nagrade in priznanja

- uvrščen med Bele vrane 2011 Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu
- prejel nagrade 2011 Premio Critica Serra d\'or
- 2011 Spanish National Young Literature Award
- 2010 EDEBE prize

Recenzija Bukla

Katalonska pisateljica (1958), ki ima za sabo že več kot štirideset knjig za otroke in mladostnike, se v slovenščini prvič predstavlja s srhljivo družinsko tragedijo. Po štirih letih neuspešnega iskanja pogrešane Barbare pride dan, ko se mora inšpektor Lozano upokojiti, to pa sporočiti tudi žalujočim staršem izginule najstnice. Le nekaj kilometrov stran, v temni izolirani kleti zapuščene hiše, pa zdaj že devetnajstletna ujetnica Barbara ne more verjeti, da je njen mučitelj po nesreči v kleti pozabil svoj mobitel. A vendar: če bi uspela dobiti zvezo, koga bi sploh lahko poklicala? Po vseh teh letih čustvenih in telesnih zlorab se namreč počuti pokvarjeno in umazano. Komu bi se sploh lahko zaupala, ne da bi se zgražal ali pa jo obsodil na utrudljiva policijska zasliševanja in medijsko bombardiranje? Kot na divjem vrtiljaku se pred bralcem odvrti zgodba Barbarinega odraščanja, čustvena otopelost njene mame in zadnje ure policijske službe ostarelega inšpektorja. Za njeno rešitev bi morali v tem zadnjem dnevu vsi trije narediti drzen korak. Bodo zmogli toliko moči? Roman je prejel več pomembnih nagrad za mladinsko literaturo, njegovo sporočilo pa je namenjeno tudi starejšim generacijam.

Renate Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...