Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Zdaj
24,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-272-090-2
Naslov izvirnika Now
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Dušan Ogrizek
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14 cm
330 g
192 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
avstralsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nekoč, Potem in Zdaj so knjige Morrisa Gleitzmana, ki se bodo nemalo kateremu bralcu za vedno vtisnile v spomin. V prvih dveh delih se je desetletni judovski deček Feliks boril za preživetje v svoji domovini, od nacistov okupirani Poljski – leto 1941 je zaznamovala huda vojna, ki je pogumnega dečka in njegovo prijateljico Zeldo potegnila v holokavst. Tretji del, ki nosi naslov Zdaj, pa bo bralcu predstavil popolnoma drugega tako Feliksa kot Zeldo. Felix ima angleško ime, star je 80 let in živi v Avstraliji. Starec s skrhano dušo in težkimi spomini na mladost čez poletne počitnice pazi vnukinjo Zeldo. Čeprav se zdi, da med počitnicami ne more iti prav nič narobe, pa je Gleitzman znova poskrbel, da bo bralcu zastala sapa. Trud, da bi avstralska Zelda postala čim bolj podobna tisti pravi, Feliksovi, zamegli grozljiv gozdi požar, ki življenje mnogih postavi na nitko ali jim ga celo vzame. Doživljanje pekla, ko bežijo pred ognjenimi zublji, pa po drugi strani vodi k temu, da Felix pove Zeldi svojo življenjsko zgodbo, deklica pa se neha truditi, da bi bila podobna tragični junakinji, ki je svoje življenje izgubila v holokavstu.

Avtor pravi, da je vsak del napisal tako, da ga je mogoče brati v katerem koli vrstnem redu. "Kdor najprej bere Zdaj, izve nekaj o tem, kaj se dogaja v Nekoč in Potem, a ne preveč," piše Morris Gleitzman v upanju, da bo z zgodbami vzbudil zanimanje za zgodovinska dogajanja, ki so zaznamovala življenja premnogih (holohavst, katastrofalni gozdni požari v Victorii itd.).

Recenzija Bukla

Knjiga Zdaj je, po Nekoč in Potem, sklepni roman Gleitzmanove trilogije, katere sidrišče je holokavst. Pisatelj je to travmatsko obdobje v prvih dveh delih, katerih osrednji protagonist je judovski deček Feliks, obravnaval neposredno; v zadnjem delu pa se ga dotika posredno – prek spominov in analogij. Zdaj je namreč prvoosebna pripoved enajstletne Zelde, vnukinje ostarelega Felixa, ki že vrsto let živi v Avstraliji. Zelda je bistra in občutljiva deklica, ki pa se počuti majhna in neznatna ob veličini svojih staršev in dedka – vsi trije so (bili) zdravniki – ter junaške deklice, ki so jo umorili nacisti in po kateri je dobila ime. Ob soočenju z nasilniškimi vrstnicami, predvsem pa prek preživetja uničujočega požara, Zelda odkriva ranljivost ljubljenega dedka in obenem svojo moč. Tako se prvič čuti vredna svojega imena, se osvobodi senc preteklosti in polnokrvno zaživi tukaj in zdaj.

Maša Ogrizek, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...