Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zeleno kolo

Haifa Al Mansour
Zeleno kolo
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Sinji galeb
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-01-5237-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Prevod Neža Božič

Tehnične lastnosti
trda vezava
312 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
arabsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Enajstletna Vadžda si močno želi imeti kolo, čeprav se v Savdski Arabiji to za deklice ne spodobi. Denar za kolo služi s prodajo zapestnic in kaset, na katerih je prepovedana ameriška glasba. Ko jo pri tem zasačijo, se ne preda – dobila bo kolo, pa čeprav bo zato treba na tekmovanje iz poznavanja in recitiranja Korana.

Recenzija Bukla

Ne spomnim se veliko primerov, ko bi v slovenščini dobili knjigo, ki je najprej obstajala v obliki filmskega scenarija, bila potem prelita v film, potem romanzirana ter kasneje še prevedena (eden starejših primerkov je morda Želo Roberta Wewerke). Zeleno kolo je najnovejši tak primer. Leta 2012 je bil posnet odmeven film, ki ga je po svojem scenariju posnela Haifaa Al Mansour (1974), obetavna režiserka iz Savdske Arabije, v njegovo središče pa postavila odločno enajstletnico Validžo, ki si v strogi arabski družbi, kjer je za ženske le malo prostora, ne želi nič posebnega: želi si kolo ter vožnje z njim, čeprav se v Savdski Arabiji to za dekleta ne spodobi. Denar zanj si služi s preprodajanjem zapestnic in kaset s prepovedano ameriško glasbo, ko pa jo pri tem ujamejo, se ne preda, čeprav se zdi njen cilj vse bolj daleč; do kolesa hoče priti zlepa ali zgrda, pa čeprav bo morala tekmovati pri recitiranju in poznavanju Korana. Roman je izvirno izšel leta 2015, dosegel lep mednarodni odziv, še malo nadgradil filmsko zgodbo ter ponudil neposreden vpogled v vsakdanje življenje v Savdski Arabiji, režiserki pa je njeno ustvarjanje odprlo pot na Zahod, kjer je v zadnjih letih že posnela tudi nekaj drugih filmov. Lep dokaz umetnosti, ki lahko podre tudi stroge meje!

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...