Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zlati zob

Tadej Golob
Zlati zob
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Knjižnica Sinjega galeba
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-01-1566-3
Leto izdaje izvirnika 2011
Ilustracije Ciril Horjak - Horowitz
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
14,5 x 20,5 cm
510 g
314 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tomaž, zagrizen plezalec, se s prijateljem in sestro odpravi proti dolgo načrtovanemu izzivu – Loški steni nad Logom pod Mangartom. Na poti do tja spoznajo Franka. Ta dobro pozna zgodovino svojih krajev, njegov stari oče je prav tako preplezal Loško steno. Ko se druščina ustavi v vaški gostilni, od nekdanjega rudarja izve za zaklad, ki naj bi se skrival v neki votlini Zlatega zoba. Prvo srečanje s steno se ne posreči, kot je bilo načrtovano, ko pa Tomaž in Peter poskusita še enkrat, niti slutita ne, kako se bo v skrivnost zavita zgodba o zlatu prepletla z njunimi načrti, ki kar naenkrat postanejo življenjsko nevarni …

Alpinist, kolumnist, urednik, novinar in kresnikov nagrajenec Tadej Golob (1967) je za prizorišče svojega prvega mladinskega romana izbral okolico Loga pod Mangartom. Nastal je razgiban in napet pustolovski roman, ki ga je z ilustracijami opremil Ciril Horjak (1975).

Odlomek:
Je nehalo? Odprl je prej napol priprte oči in se ozrl. Ni nehalo, le z glavo je prebil vodno zaveso, nahrbtnik je bil še sredi nevihte. Pogledal je navzgor. Nad njim velik previs, pod previsom črna luknja. Zagnal se je proti njej, se oprijel roba, prašnega in majavega, in se vrgel vanjo pa se zvalil po tleh pred Petra, ki je vlekel vrvi. »Primi,« je zavpil Peter, »primi, da ga potegneva iz tega!« Skočil je pokonci in pograbil vrv, ki ju je rezala v dlani, a sta kljub temu vlekla kot nora in počasi, meter za metrom, dvignila povsem prezeblega in otopelega Franka na varno.

Recenzija Bukla

Ko se Tomaž, Tina in Peter nekega poletja podajo v Log pod Mangartom, da bi preplezali Loško steno, še ne vejo, kakšna pustolovščina je pred njimi. Pri štopanju spoznajo Franka, ki jih sredi naliva pelje do Loga, tam pa v gostilni njegovega nonota. Ta jim pove srhljivo zgodbo o dnevih v rudniku, kjer sta s prijateljem Mlekužem našla zlato in ga nato skrila v eno od jam pod Briceljkom, ki sta jo našla med lovom na gamsa. Toda, sklene nono, gams ni bil gams, ampak hudič. Obetavna zgodba se tako žalostno konča; Mlekuž ostane ujet v jami in še danes vaščani slišijo njegovo tuljenje v dolino. Trije prijatelji se odpravijo v steno, preplezajo nameravano smer in se vrnejo domov, toda Tomažu in Petru jama Zlati zob ne gre in ne gre iz glave ... Tadej Golob, ki je tudi sam alpinist, je leta 2010 za svoj prvenec Svinjske nogice prejel nagrado kresnik. In čeprav gre pri Zlatem zobu za mladinski roman, ta slogovno za prvencem prav nič ne zaostaja. Golob je močan v bogatem izrazoslovju, obravnavano tematiko dobro pozna in tako je sposoben bralca popeljati v sredo stene in ga tam pustiti, da se na skalni polici meter krat pol metra v tesnobi sprašuje, kako bo preživel noč. Besedilo je opremljeno z odličnimi ilustracijami Cirila Horjaka, celota pa predstavlja obvezno branje za mlade in ne tako mlade!

Vesna Paradiž, Bukla 72-73

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...