Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na svobodi

Diane Dakers
Na svobodi
21,95 € 21,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,66 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Zbirka Iziberi
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-272-201-2
Naslov izvirnika Homecoming
Prevod Meta Osredkar
Urejanje Irena Miš Svoljšak

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 11,5 cm
94 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
leposlovje > drame
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
kanadsko leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Fionin oče je bil zaprt in se je ravno vrnil domov, vsi pa se vedejo čudno do njega. Fiono v šoli zaradi očeta zmerjajo, do nje se nenavadno vedejo tudi učitelji. Očeta so zaprli na podlagi obtožb dekleta, malo starejšega od Fione – menda naj bi jo na neki zabavi poskušal zlorabiti. Trdil je, da je nedolžen, a vsi so verjeli dekletu. Ko se je vrnil, o tem ni hotel govoriti. Fiona se ob njegovem prihodu odmakne, začne zahajati v slabo družbo in uhajati na zabave. Na eni od takih domačih zabav jo dekleta, ko zmanjka pijače, prepričujejo, naj gre ponjo v zgornje nadstropje k sorodniku ene od njih. Če ji alkohola ne bo želel dati, pa naj ga obtoži, da jo je hotel zlorabiti. Tako ji postane jasno, da je bil njen oče žrtev enega od takih deklet.

Tako kot ostale knjige iz zbirke Iziberi je tudi ta namenjena starejšim najstnikom, devetošolcem in srednješolcem. Zgodba obravnava aktualno tematiko spolnih zlorab, a iz druge perspektive – lažne obdolžitve. Preprosto napisano delo ponuja primerne iztočnice za pogovore o obtožbah brez osnove, o lepljenju nalepk na ljudi zgolj na podlagi govoric in o posledicah, ki jih imajo nepreverjena obtoževanja na življenja nedolžnih.

Recenzija Bukla

Starši s svojimi nepremišljenimi dejanji pogosto zaznamujejo tudi življenja svojih otrok, saj so sovrstniki kruti in brez usmiljenja. Fionin očka je zaradi klevet razigrane mladoletnice pristal v zaporu in pridna šolarka Fiona je morala marsikatero požreti, preden so sošolci pozabili na njegovo dejanje. Zdaj, po šestnajstih mesecih zapora, se očka vrača domov in zgodba o zlorabi mladoletnice je znova aktualna, šolski delavci in mama pa so še posebej zaskrbljeni, kako bo Fiona po novem prenesla očetovo bližino. Izgubljena Fiona izhod iz svoje stiske poišče v alkoholu in slabi družbi … dokler se ne izkaže, da je očka morda pa res nedolžen. Zbirka IZIberi znova prinaša kratke in aktualne zgodbe za starejše najstnike, ki se dolgih besedil ustrašijo, vseeno pa so to tematike, ki jih silijo k nadaljnjemu razmišljanju.

Renate Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...