Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pod svobodnim soncem

Fran Saleški Finžgar
Pod svobodnim soncem
24,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Prve prave
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-267-8
Ilustracije Igor Šinkovec
Urejanje Petra Tomše
Priredba Igor Saksida

Povej naprej

O knjigi

Starosti Svarunu so solze tekle čez lice na belo brado. Vsaka za enega sina, ki so mu jih poklali sovražnikovi meči. Zbor veljakov iz slavnega rodu Antov in Slovenov njegovemu sinu Iztoku zaupa nalogo, da s hrabrimi vojščaki razkoljejo vse sovražnikove ščite, s kopji prevrtajo oklepe in z meči razsekajo čelade na glavah Bizantincev, ki so zasenčili njihovo svobodno sonce. V spopadu Morana strašno gospodari. Jim bo prizanesla?

V povesti davnih dedov spoznamo Iztoka, ki odide v Bizanc, se reši iz ujetništva in zmagovito vodi skupno vojsko Slovenov in Antov v boj proti Bizantincem. Ta pripovedna nit se prepleta z ljubezensko zgodbo med pogumnim Iztokom in Ireno ter s spletkami in preizkušnjami, s katerimi se spopadajo osrednji junaki dela. Zgodovinski roman, ki velja za eno izmed prvih slovenskih knjižnih uspešnic in največjih del slovenske proze, je spretno skrajšal ugledni slovenski literarni zgodovinar dr. Igor Saksida, njegove junake pa je v likovno podobo odlično pretopil priznani ilustrator Igor Šinkovec. Besedilo ohranja slogovne in stilske značilnosti Finžgarjevega pisanja, mladi bralci pa se na koncu lahko seznanijo tudi z okoliščinami nastanka romana Pod svobodnim soncem, romani, ki podobno ubesedujejo zgodovinsko snov, povabljeni pa so tudi k razmisleku o prebranem besedilu.

Recenzija Bukla

Finžgarjeva klasika iz začetka 20. stoletja je v izvirniku zgodovinski roman, ki si zasluži vseh svojih preko 500 strani. Ker pa je za nekatere osnovnošolce »Povest davnih dedov« vendarle prevelik podvig, je na voljo prirejena in skrajšana izdaja. V času spletkarske cesarice Teodore se krščanski Bizantinci s poganskimi Sloveni bojujejo za ozemlje. Iztok, Svarunov sin, se zaveda, da so šibkejši, zato se z godcem Radovanom odpravi v Bizanc, da se nauči vojskovanja. Tam spozna Teodorino dvorjanko Ireno ...

Klara Jarc, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...