Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Skavtska premišljevanja

Ob evangelijskih odlomkih
Jacques Sevin
Skavtska premišljevanja
8,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Naslov izvirnika Méditations scoutes sur l'évangile
Leto izdaje izvirnika 1923
Ilustracije Viviana Škrabec
Prevod Jasmina Rihar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
210 g
117 strani
Tip knjige
otroški in mladinski priročniki
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
religija > krščanstvo
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gre za prevod enega temeljnih del p. Jacquesa Sevina DJ, ustanovitelja katoliškega skavtstva in krovne katoliške organizacije International Conference of Catholic Scouting, s katero sodelujejo tudi skavti v Sloveniji. V Premišljevanjih p. Sevin ponuja meditacije, spodbude in konkretne drže, ki vero prenašajo v dejanja, in predvsem mladostnike nagovarja, kako živeti skavtska načela konkretno v duhu krščanstva. Premišljevanja neposredno sledijo Baden-Powelljevim mislim o vlogi vere v skavtski vzgoji kot temeljni razsežnosti osebnosti in so namenjena tako mladostnikom kot skavtskim voditeljem in načelnikom. Knjiga zelo lepo odraža to, kar je njen avtor bil. P. Jacques Sevin (1882-1951) se je komaj 16-leten odločil za duhovništvo. Skavtstvo je zgodaj vzbudilo njegovo zanimanje, zato se je med svojim bivanjem v Angliji pridružil britanskim skavtom in doumel pomen skavtskega gibanja in vzgoje. To ga je tako prevzelo, da je velik del svojega življenja posvetil katoliškemu skavtstvu. Bil je tudi osebni prijatelj Baden-Powella, ki ga je prvič srečal 20. septembra 1913: še isti dan je sklenil, da bo ustanovil katoliške skavte v Franciji. Napisal je več knjig in tudi skavtskih pesmi (med drugim je avtor besedil pesmi “Gospod, med šotori smo zbrani” in “Pesmi slovesa”, ki ju pojejo tudi slovenski skavti). P. Sevin je kot eden izmed “očetov” evropskega skavtizma tehtno utemeljil njegove vrednote in simbole ter ga skušal povezati z življenjem Cerkve, da bi tudi ta bil sredstvo za boljše služenje Bogu in bližnjemu. Med drugim je zarisal glavne smernice skavtske duhovnosti in s tem na neki način tudi naznanil nekatere intuicije Drugega vatikanskega cerkvenega zbora na vzgojnem, liturgičnem in ekumenskem področju. Leta 1944 je ustanovil ženski red Skupnost svetega jeruzalemskega križa, ki opravlja vzgojni apostolat med mladimi, sloni pa na ignacijanski in karmeličanski kontemplativni duhovnosti. Leta 1989 je bil v Rimu vložen postopek za beatifikacijo p. Sevina, ki je bil maja 2012 razglašen za božjega služabnika. Goriška Mohorjeva družba je knjigo izdala v sodelovanju Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Slovenske zamejske skavtske organizacije.

Recenzija Bukla

Jacques Sevin, (1882– 1951) velja za ustanovitelja mednarodnega katoliš kega skavtstva, ki je vse svoje življenje namenil temu gibanju. Pri delu – med drugim je tudi avtor pesmi Gospod, med šotori in Pesem obljube – ga je vodilo prepričanje, da kdor v življenju sledi Luči, ki predstavlja Jezusa, in zmore tudi v najtežjih situacijah zbrati pogum, bo – tako kot skavt na svojem popotovanju – kos vsemu, kar prinašajo poti življenja. Sevin, ki je bil pred šestimi leti razglašen za božjega služabnika Cerkve, v svoji knjigi bralcu najprej postreže s posameznimi odlomki iz evangelija, ki jih nato nadgradi s podrobnimi razlagami, položenimi v Jezusova usta. Te razlage so preproste, a vendar veličastne, unikatne in tudi univerzalne, takšne, da v njih najde smisel in pot za naprej tako skavt, ki jim prisluhne morda ob prebiranju ob večernem tabornem ognju, kot tudi kdor koli drug (sploh ne nujno katoličan!), ki hrepeni po konkretnih primerih, kako in kje najti ljubezen, vero in upanje za pot skozi življenje.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...