Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Temna resnica

Jeff Ross
Temna resnica
23,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Zbirka Iziberi
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-270-8
Naslov izvirnika Dark truth
Prevod Andraž Banko
Urejanje Ema Karo

Tehnične lastnosti
trda vezava
19 x 11,5 cm
170 g
89 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
leposlovje > leposlovni roman
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
ameriško leposlovje

Povej naprej

O knjigi

Riley in Dashawn sta najboljša prijatelja že od malih nog. Skupna strast do skejtanja ju še bolj zbližuje, potem pa se nekega dne zgodi nekaj strašnega – Dashawna pretepe policija. Zakaj? Ker je črnec. Riley temu kar ne more verjeti, zato se odloči, da bo zadevo raziskal na lastno pest, temna resnica, ki jo odkrije, pa ga pretrese do kosti.
Tako kot ostale knjige iz zbirke Iziberi je tudi ta namenjena starejšim najstnikom, devetošolcem in srednješolcem. Zgodba obravnava aktualno tematiko rasne nestrpnosti in ponuja primerne iztočnice za pogovor o rasizmu in njegovih posledicah. Preprosto napisano delo nudi tudi krasen uvid v življenje mladostnikov in skejtanja ter se s tem približa mladim bralcem.

Recenzija Bukla

V novem kratkem romanu iz zbirke Iziberi se Riley s prijateljema Dashawnom in Natasho odpravi skejtat pred novozgrajeno stavbo, ki je še nihče ne uporablja. Ker vedo, da tega v resnici ne bi smeli, se dogovorijo, kje se bodo dobili, če se slučajno prikaže policija. Ko zagledajo modre luči, se po razkropijo, vendar se Dashawn ne prikaže na dogovorjenem mestu. Naslednji dan Riley od prijatelja izve, da so ga policisti ujeli in mu »dali lekcijo« o tem, česa vsega temnopolti ne smejo. Policijski napad, za katerega javnost ne bo nikoli izvedela, povzroči, da se Dashawnova družina preseli na drug konec države, Riley pa postane pozoren na rasistično dogajanje. Izvedeti mora, ali je bila za napad res kriva prijateljeva barva kože, zato se znova odpravi pred stavbo z namenom, da policiste izziva in vidi, ali bo lekcijo dobil tudi sam. »Ves teden sem razmišljal o tem, kar je rekel Dashawnov oče. Kako morajo biti črnci previdnejši. Kako nekateri razvrščajo ljudi izključno na podlagi barve kože. Najprej sem bil prepričan, da se moti. Da se to ni več dogajalo. Ti časi so minili. Ampak potem sem se spomnil nekaterih stvari, ki so se zgodile v letih najinega prijateljstva. Stvari, o katerih z Dashawnom nisem nikoli govoril.«

Klara Jarc, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...