Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Zeb.
26,95 € 26,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,81 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-272-362-0
Naslov izvirnika Zeb.
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Joren Joshua
Prevod Katjuša Ručigaj
Urejanje Nika Susman

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 19,5 cm
590 g
84 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
nizozemsko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Nekega dne učiteljica Kati učencem pove, da je dva plus dva pet. Le Maksimilijan ne verjame. In še nekaj čudnega je. V razredu sedi zebra Ariana. Med klopmi je malo nerodna, je pa toliko boljša v igranju. Oskar ima težavo. Rad bi kupil šalo, pa nima dovolj denarja. Nuška se udeležuje demonstracij za ukinitev prepovedi joka. Ko je na vrsti, mora Živa kolcanje nositi celo v šolo. In Vita bi si rada zamenjala glavo.

Enajst sošolcev spregovori o nevsakdanjih stvareh, ki so jih videli ali doživeli. Njihove zgodbe, ki se na koncu krasno prepletejo, so zabavne, absurdne in rahlo filozofske. Junakov ne moti, da se jim dogajajo stvari, ki so v resnici nemogoče. In zakaj bi jih? Avtor povedi niza prožno, dialogi so jasni, nikjer se ne zapleta brez potrebe. Knjiga s svojimi nenavadnimi, inteligentnimi in nepričakovanimi zapleti bralca preseneti in ga spodbudi k razmisleku. Maksimilijan prebedi več noči in razmišlja o novem matematičnem pravilu. Zakaj nihče ne protestira? Dokler nekega dne preprosto ne uvidi: dva plus dva je zares pet. Kako je v resnici z novimi idejami? Jih nekritično sprejemamo ali jih zavračamo? Zgodovina nam je že večkrat pokazala, da celo najbolj nepredstavljive včasih zaživijo med ljudmi.

In ravno zaradi zgodb, ki ideje našega sveta prikažejo tudi kot malce nevarne, je ta igriva in dobro premišljena knjiga tako edinstvena. Kot bi pisatelj svojim mladim bralcem sporočal: ni je boljše stvari od domišljije, vendar pazite, kaj si želite, na koncu se vam želja lahko uresniči. Za vse male in velike, ki razmišljajo izven okvirjev, ter za druge ljudi prožnega duha. Prava bralna poslastica!

Knjiga je nagrajena z zilveren griffel 2019 (za besedilo) in zilveren penseel 2019 (za ilustracije). Gideon Samson je najmlajši dobitnik te pomembne nizozemske nagrade za najboljše otroške knjige.

Recenzija Bukla

Zbirka enajstih zgodb bo razveselila šolarje, ki so se v začetku meseca vrnili v šolske klopi. Večina dogajanja se namreč odvije v razredu, posamezne zgodbe pa pripovedujejo učenci. No, in ena zelo posebna učenka, zebra Ariana. Nič posebnega. Le malo nerodna je v razredu in čisto preveč dobra v lovljenju. Preostali učenci se ukvarjajo z bolj filozofskimi vprašanji; recimo, kako ukiniti prepoved joka, kupiti šalo in zamenjati glavo. Vse zgodbe se, ne boste verjeli, na koncu smiselno prepletejo in zaključijo, pa naj bodo nam, odraslim smrtnikom, še tako nenavadne. Zgodbe pa niso edino, kar vleče bralca k branju. Skoraj monokromne ilustracije – dodanih je le nekaj različnih odtenkov oranžne barve – odlično ujamejo duh zgodb. Nič presenetljivega, da je delo prejelo prestižno nizozemsko nagrado za otroško literaturo, tako za besedilo kot tudi za ilustracije.

Vanja Jazbec, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...