Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zločin v Stari Fužini

Meta Osredkar
Zločin v Stari Fužini
25,95 € 25,95 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,78 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 4-6 delovnih dni

Povej naprej

Založba Miš
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-272-224-1

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
500 g
253 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Simon, Edi in Kos se med počitnikovanjem ob Bohinjskem jezeru znajdejo sredi druščine športnih navdušencev, ki se pripravlja na zahtevno tekmovanje v triatlonu. Le to sestavljajo lokalna legenda in ekstremna športnica, njen mož, Francoz, in njuna uporna najstniška hči, trojica precej nezrelih francoskih kajakašev, pravi slovenski hribovec, spogledljiva hči lastnikov penziona, v katerem je nastanjena večina junakov in njen neprijetni zalezovalec ... Prav kmalu se izkaže, da večino oseb povezuje precej dolga zgodovina in da dogodki izpred več deset let morda še vedno do neke mere krojijo njihova življenja. Treba jim bo priti do dna, če ne prej, takrat, ko se stvari toliko zaostrijo, da vmes posežejo policisti.

O delu
Roman Zločin v Stari Fužini kronološko in v duhu sledi Umoru v Šmihelski vasi, vendar pa ubere nekoliko drugačen koncept: trojica, ki smo jih spoznali že v prvem romanu, inšpektor Bojan Kos, policist Simon Kovačič in psiholog Edi Čeh tukaj ne nastopajo v funkciji policistov, saj bodo umor preiskovali kolegi iz Kranja, oni pa bodo zraven bolj ko ne za lastno veselje. To omogoča - še bolj kot v prvi knjigi - oddaljitev potrebe po približno realističnem opisu policijske preiskave iz prve roke in osredotočanje na tisto, kar je literarno zanimivo. Roman se še vedno sicer giblje med grotesko, parodijo in zajedljivostjo, v ospredje pa zopet postavi humor. Tudi ta knjiga se ne bere kot kriminalka, pač pa kot družbena satira, ki si za izhodišče vzame kriminalni žanr. Pri tem avtorica vešče uporablja elemente družbene realnosti.

O avtorici
Meta Osredkar je pred desetimi leti začela kot prevajalka, doslej je prevedla več kot 30 naslovov, med njimi nekaj izredno zahtevnih (npr. George Eliot: Middlemarch). V 2014 je izdala svoj pisateljski prvenec Umor v Šmihelski vasi, ki je bil kritiško izjemno dobro ocenjen.

Recenzija Bukla

Avtorica je že z detektivskim prvencem Umor v Šmihelski vasi požela dober odziv, glavni trije protagonisti: inšpektor Kos, psiholog Edi in policist Simon pa se tokrat znajdejo pred novim primerom v idiličnem okol ju Bohinjskega jezera v času Triatlona jeklenih. V središču je seveda tekmovanje, poleg zanimivih lokalcev in že omenjenega »tria« pa zgodbo plete tudi pisana mednarodna druščina treh precej nezrelih francoskih mladeničev in enega stereotipnega Italijana, ki se izkaže za prav nadležnega zalezovalca. Glavno prizorišče dogajanja je družinski penzion, razlog za preiskavo pa kolaps enega od tekmovalcev, ki je posledica zastrupitve. Vzporedno z raziskovanjem zločina teče še nerazrešena zgodba iz preteklosti o nacističnem zakladu na dnu Bohinjskega jezera, ki ni nedolžna niti za protagoniste. Zasnova zgodbe v marsičem sledi klasičnim detektivkam Agathe Christie, odlikujejo pa jo živahno dogajanje z dobrimi dialogi in humorjem.

Kristina Sluga, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...