Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hrti na pikniku s prijatelji

Nina Novak Kerbler
Hrti na pikniku s prijatelji
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Prijazna družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-418-8
Leto izdaje izvirnika 2019
Ilustracije Kornelia Kovačević
Urejanje Tanja Ozvatič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
290 g
40 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Psa Kim in Ben že ves teden nestrpno pričakujeta hrtji piknik – dan, ko se bosta na prostranem travniku srečala z drugimi pasjimi prijatelji, z njimi tekala, se igrala in crkljala. A prijateljsko druženje tako med pasjimi kot tudi med človeškimi mladostniki se nemalokrat sprevrže v željo po izstopanju in v tekmovanje. Pripoved skozi oči otrok mladim bralcem omogoča, da se z glavnimi junaki poistovetijo in se z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov naučijo izražati svoja čustva in sočutje do drugih. Kako se počutijo tekmovalci? Kako poraženci in kako zmagovalec? Je heroj nekdo, ki je (pre)drzen in izstopajoč, ali pa tisti, ki nesebično priskoči na pomoč vsakomur? Se znamo za svoje neprimerno obnašanje opravičiti?

Zgodba otroke in odrasle popelje v središče medvrstniških odnosov. Dinamiko odnosov spremljamo skozi druženje različnih pasem hrtov: velikih angleških hrtov, španske hrtice in perzijske hrtice. Te nastopajoče živali so odsluženi hrti tekači ali lovci, ki so bili po končani tekaški ali lovski karieri zavrženi in s pomočjo društev posvojeni v Slovenijo. Prav posvojitev jim je rešila življenje! Žal je pri nas tudi veliko drugih zavrženih in brezdomnih živali, ki potrebujejo pomoč in iščejo nove domove. Brez zavetišč za živali, društev za pomoč živalim in predanosti prostovoljcev bi bile izgubljene. Vendar pa prihod v zavetišče za živali, ki so v stiski, še ne pomeni dokončne rešitve. Šele posvojitev in nov dom jim omogočata srečno prihodnost z ljudmi, ki jih bodo imeli radi.

Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Ponuja vprašanja za pogovor, ki otroke pripravijo na branje ali poslušanje zgodbe in jih uvedejo v tematiko, po zaključku zgodbe pa so podane osnovne informacije o pasmah hrtov in možnostih njihove posvojitve, vprašanja za pogovor po branju ter navodila za dejavnosti.

V knjigah iz zbirke Prijazna družba so obravnavani družbeni pojavi, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbi (Jakob dobi sestrico), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj) in sedaj v knjigi Hrti na pikniku s prijatelji tudi dinamika medvrstniških odnosov. Otrokom pomagajo razumeti medsebojno drugačnost ljudi in jo tudi sprejemati. Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo. Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum, strah, sram itd.

O avtoricah

Dr. Nina Novak Kerbler je v gimnazijskih in študijskih letih pisala članke, reportaže in literarne kritike za dnevne časopise in revije. Po izobrazbi je doktorica znanosti iz jezikoslovja, diplomirala pa je tudi iz primerjalne književnosti. Dela kot lektorica, prevajalka in predavateljica. Rada potuje v tuje dežele ter pohajkuje po Golovcu s svojo družino in posvojenima hrtoma. Ob knjigah Celjske Mohorjeve družbe iz zbirke Prijazna družba Moj prijatelj je drugačen (2016), Jakob dobi sestrico (2017), Zbogom, prijatelj moj (2018) in Hrti na pikniku s prijatelji (2019) je napisala tudi slikanico Hrti na sprehodu (Grlica, 2015), v kateri je predstavljena problematika reševanja zavrženih in brezdomnih živali.

Kornelia Kovačević je ilustratorka in grafična oblikovalka. Diplomirala je iz oblikovanja vizualnih komunikacij na splitski umetniški fakulteti ter študirala grafiko in ilustracijo na zagrebški akademiji za likovno umetnost. V prostem času goji ljubezen do plesa, petja in kuhanja, najraje pa čas preživlja v naravi, v družbi svojih dveh psov.

Recenzija Bukla

Hrta Kim in Ben že ves teden nestrpno pričakujeta in se veselita snidenja s prijatelji na pikniku. Tam lahko na prostranem ograjenem travniku tekajo in se igrajo po mili volji. Razigrani Nero takoj po prihodu steče k prijateljem in jih povabi k igri. Kmalu potem pa se izkaže, da bi Nero raje tekmoval in za vsako ceno zmagal. Prvi je v teku, takoj nato pa domišljavec Ajši izmakne žogico, Loliti zasede ležišče, Lu pa ukrade in požre slastno kost. Toda joj, prejoj: košček kosti se mu zatakne v grlu in nemočen obleži na travi. Ko to vidijo drugi hrti, takoj pritečejo na pomoč. Nero se prijateljem zahvali, se opraviči in obljubi, da lumparij ne bo več počel. Prisrčno zgodbico spremljajo tudi predlogi za pogovor pred branjem in po njem, predstavitev pasje pasme hrtov in razmislek o plemenitosti in dobroti, ki ju izkažemo ob posvojitvi živali iz zavetišča. Prijetno in poučno družinsko branje o prijateljstvu in solidarnosti.

Sonja Juvan, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...