Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jaz in gorila

Frida Nilsson
Jaz in gorila

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Pivec
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-7026-68-9
Naslov izvirnika Apstjärnan
Leto izdaje izvirnika 2012
Ilustracije Lotta Geffenblad
Prevod Alexandra Natalie Zaleznik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
350 g
124 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
švedsko leposlovje

Založnik o knjigi

Ko sem bila stara devet let, me je posvojila Gorila. Nisem prosila za kaj takega, kar zgodilo se je. Bilo je nekega septembrskega dne.

Tako prične svojo pripoved deklica Jona. Živi v domu za otroke brez staršev, ki se imenuje Gabež in mu s trdo roko vlada ravnateljica Gerda. V prepoln dom se nekega dne pripelje star razmajan volvo in iz njega stopi velika Gorila, ki na prvi pogled ne zgleda prav nič prijazno. Vsi otroci iz doma se v strahu razbežijo, le Jona obstane kot prikovana. Gerda, ki ji je Jona že od nekdaj v napoto, z veseljem otroka  prepusti v oskrbo gromozanski Gorili.

Jona niti ne sluti, da jo čaka največja dogodivščina njenega življenja. In kot se za vsako pravo dogodivščino spodobi, se v njej pojavi tudi zlikovec po imenu Todor Zlomrak. Jona in Gorila se mu odločno upreta. Po začetnih nesporazumih sta namreč spoznali, da imata veliko skupnega. Obe obožujeta knjige, imata podoben smisel za higieno, predvsem pa se navežeta in postaneta nerazdružljivi. Kako se njuna dogodivščina konča, lahko izveste v knjigi.

o avtorici

Frida Nilsson je švedska mladinska pisateljica. Piše o velikih življenjskih vprašanjih: prijateljstvu, smrti in ljubezni. Za svoje delo Jaz in Gorila nje je prejela tudi nekaj renomiranih nagrad in nominacij. Med drugimi: nominacijo za Deutscher Jugendliteraturpreis ter Prix Tam.tam »J’aime lire«, nagrado Les Olympiades in James Krüss.

Recenzija Bukla

Švedsko mladinsko pisateljico Frido Nilsson (1974) imajo mladi po vsem svetu zelo radi, saj zna velika vprašanja o prijateljstvu, smrti ali ljubezni zapisati humorno in iskreno. Enako velja tudi za delo Jaz in Gorila. Devetletna Jona je še kot dojenček prišla v dom za otroke brez staršev. S strogo ravnateljico Gerdo se ni nikoli najbolje razumela, pa tudi med ostalimi otroci je našla le nekaj prijateljev. Nekega dne se je v sirotišnici oglasila kosmata debelušna gorila, ki je izmed vseh otrok za posvojitev izbrala prav prestrašeno Jono in jo odpeljala v svoj dom sredi propadlega industrijskega območja. Preživljali sta se s prodajo starih rabljenih stvari in sčasoma postali pravi zaupnici, dokler se ni vanju vtaknil pretkani Todor Zlomrak … Ali bosta Jona in Gorila zmogli čez prepreke, ki jima jih je postavila okolica? Večkrat nagrajena mladinska pripoved ponuja v razmislek marsikatero temo odraščanja in iskanja svojega mesta pod soncem, no, pod zvezdami, pod opičjo zvezdo.

Renate Rugelj, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...