Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Knjiga o čebelah

Jakob Streit
Knjiga o čebelah
17,50 € 17,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,53 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-439-3
Naslov izvirnika Das Bienenbuch
Leto izdaje izvirnika 1975
Ilustracije Jesús Gabán
Prevod Alenka Novak
Urejanje Polona Mlakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14 cm
220 g
88 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Deček Florjan ob svojem dedku, izkušenem čebelarju, spoznava čudežni svet življenja čebel. Pisatelj nam dejstva o čebelah v kratkih, a zaokroženih poglavjih tenkočutno predstavi skozi letne čase, pripoved pa nas z vsako stranjo bolj očara in v nas vzbuja močne simpatije do teh čudovitih medonosnih bitij.

Knjiga za otroke in mlade bralce o eni najpomembnejših živalskih vrst, ki ji, kot vemo, zaradi našega  neodgovornega odnosa do narave grozi izumrtje, je v prvi vrsti poetična, šele nato poučna. Avtor s svojim prijaznim tonom in specifičnim načinom pripovedi v številnih dialogih bralca seznani z nadvse prijetnim dedkom in nič manj prikupnim vnučkom Florjanom, ki je že dovolj star, da prevzame del odgovornosti pri delu v čebelnjaku. Najprej nas torej pozdravi prijeten ton pripovedi, ki izžareva domačnost, toplino in harmonične odnose neke družine. Odnos med dedkom in vnukom je tako lep, da zgodbice beremo pravzaprav že zaradi njiju. In tako potopljeni v neki svet, ki živi v sozvočju z naravo, tako drugačen od »letečega« vsakdanjika, ki nas navadno obdaja, začnemo spoznavati še svet resnično čudežnih živalic – čebel: od njihovega pomladnega prebujenja in leta proti soncu do smrti v čebelji družini. In seveda sladkega točenja čebeljega nektarja pa še marsikaj vmes …

O avtorju

Jakob Streit je leta 1910 v Švici rojeni pisatelj, učitelj, dramaturg, antropozof. V učiteljski karieri sta ga najbolj navduševali glasbena vzgoja in književnost, prav posebej pa pripovedovanje zgodb svojim učencem. Ta njegov talent je bil prva spodbuda za številne objave pripovedi v knjižnih izdajah (izdal je več kot 40 knjig otroške in mladinske literature). Pisal je tudi radijske in dramske igre ter ustvaril nekaj neleposlovnih del. Blizu mu je bila pedagogika dr. Rudolfa Steinerja, utemeljitelja waldorfske pedagogike. Svoje nadvse plodno ustvarjalno življenje je zaključil pri 99 letih v svojem rojstnem kraju (Speiz).

Recenzija Bukla

Avtorja te prelepe in nadvse poučne knjige je njegov oče pri desetih letih uvedel v svet čebelarjenja in prav njemu v čast je napisal zgodbo o fantku Florjanu, ki ob dedkovi pomoči spoznava čebelarstvo. Dedek svojega vnuka potrpežljivo vodi od vseh osnov čebelarjenja do kasnejših prefinjenih skrivnosti najboljših čebelarjev. Deček najprej spozna, zakaj je tudi zima, ko v čebelnjaku vladata mir in spokoj, za čebele tako pomembna. Kasneje izve o dragocenosti »sončnega ­kruha«, ­napravljenega iz rumenega prahu, ki se stresa s pomladnih mačic, pobliže pa spozna tudi vse skrivnosti o matici, njenem živ­ljenju in poslanstvu, o rojenju, nabiranju medu in še marsikaj drugega. Dedek svojega vedoželjnega vnuka vodi med letnimi časi in z njimi povezanimi značilnostmi, ki vladajo čebeljemu svetu, povedano pa dedek obogati tudi s številnimi življenjskimi nauki. Knjiga, sončna – tudi zaradi prelepih spremljajočih ilustracij – kot dehteče cvetlice, na katerih se napajajo čebele, in sladka kot najboljši med!

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...