Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Krompirjevi vojščaki

in Kulturna zgodovina krompirja
Vlasta Mlakar, Marica Petrov
Krompirjevi vojščaki
19,53 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Morfem
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6840-22-4
Leto izdaje izvirnika 2011
Ilustracije Adriano Janežič

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je razdeljena na literarni in neliterarni del.

V literarnem delu zgodba opisuje, kako je trgovec in krošnjar v našo deželo prinesel neznani gomolj, krompir. Ko se je v vaški krčmi opil, so mu škratje kovček ukradli. V pričakovanju silnega bogastva, so škratje gomolje zasadili in kmalu so iz njih zrasle čudne rastline, ki so jim rekli krompirjevi vojščaki. Škratje so v rovih kopali rudo in se norčevali iz krompirjevih vojščakov, ki se niso niti premaknili. Le ti pa so jih odgovarjali, da naj le počakajo in bodo spoznali, da največje bogastvo ni zlato. Prišla je huda zima. Hrane je primanjkovalo. Škratje so stradali. Pa jih je nekega dne ptica odpeljala v krompirjevo deželo, med krompirjeve vojščake. Škratje so izruvali gomolje in se od sitega najedli. Spoznali so, da so krompirjevi vojščaki vrednejši od zlata in gomolje razdelili med ljudi. V deželi, pa je zavladalo izobilje.

V neliterarnem delu etnologinja Vlasta Mlakar opiše krompir, nas seznani z njegovimi učinkovinami, s sortami, nas popelje v krompirjevo pradomovino in opiše pot, ki ga je pripeljala k nam. Izvedeli bomo, kako se je krompir uvajal in uporabljal v naši deželi ...

Recenzija Bukla

V prvem delu knjižice si lahko preberete zgodbo o tem, kako je krompir prišel v našo deželo in kakšno vlogo so imeli pri tem škratje, v njej pa izveste tudi to, kdo so krompirjevi vojščaki. Drugi del pa je stvarna predstavitev krompirja: opisan je njegov izvor v Južni Ameriki, kako je v 16. stoletju prišel v Evropo in kaj je bil glavni razlog za njegovo dokončno uveljavitev v prehrani tako bogatih kot tudi revnih ljudi. Predstavljene so tudi različne vrste krompirja, tipične slovenske sorte in njegovi zdravilni učinki. Poučno.

Majda Peklaj, Bukla 72-73

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...