Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lučka na klekljarskih počitnicah

Tončka Stanonik
Lučka na klekljarskih počitnicah
17,00 € 17,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,51 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, rok dobave 2-4 delovnih dni

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-440-9
Leto izdaje izvirnika 2004
Ilustracije Jelka Reichman
Urejanje Tanja Ozvatič

Založnik o knjigi

Lučka bi težko razložila, zakaj jo vsake počitnice tako vleče v Dobravico k babi in dediju. Morda zato, ker jo tam vse dni čaka velika soba, ki ji rečejo Lučkin salon. V njej se nobeno pohištvo ne ujema, številni predmeti pa bajajo svoje zgodbe o davno minulih otroštvih. In stari kolovrat še prede z belimi nitmi prepojeno tradicijo klekljanja, ki ga ljubeče osvaja tudi Lučka.

Lučkina zgodba Tončke Stanonik je z ilustracijami Jelke Reichman pri Celjski Mohorjevi družbi izšla že leta 2004, dodani so ji bili Mali klekljarski leksikon ter zapisa iz zgodovine klekljane čipke in o razvoju čipkarstva na Slovenskem. Tončka Stanonik je prva pisateljica, ki je v Sloveniji z literarizacijo zajela klekljarske vsebine. Strokovna literatura se je na tem področju razvijala naprej, Lučkino zgodbo pa v drugem natisu ohranjamo kot samostojno pripoved za otroke in njihove starše.

Za razliko od marsikaterih drugih obrti je klekljanje obrtniška in umetnostna veščina, ki pri nas ne izumira več. Prav nasprotno, ob koncu 20. stoletja se je začela spet vse bolj razvijati ter se je iz kmečkih in delavskih domov Idrijskega, Cerkljanskega, Žirovskega, Poljanske in Selške doline prenesla tudi v mestna središča. Klekljanje čipk je kot živa kulturna dediščina razglašeno za mojstrovino državnega pomena.

»Klekljanje je ročno izdelovanje čipk s ponavljajočim se sukanjem in križanjem niti, ki tečejo od klekljev z navitim sukancem do vzorca, pripetega na blazino. Za izdelavo so potrebni kleklji, blazina v pleteni košarici ali lesenem podstavku, papirnati vzorec, sukanec, bucike, kvačka, škarjice in strojček za navijanje sukanca na kleklje. Čipke izdelujejo iz lanenih in bombažnih niti, naravne svile, volne, umetnih vlaken in kovinskih niti.« (Opis enote Klekljanje slovenske čipke žive kulturne dediščine, Ministrstvo za kulturo, 2016.)

Z vsemi temi izrazi in postopki se v očarljivi pripovedi o Lučkinem preživljanju zimskih počitnic srečamo tudi za zapečkom njenih starih staršev in v klekljarski »šoli« njene prijateljice Jelke. Zgodba nam približa tudi spomin na davne čase, ko je klekljanje ne samo krajšalo dolge zimske večere, ampak številnim družinam tudi pomagalo preživeti. Izvemo pa tudi, da v dragocene čipke svojega dela ne vpletajo le pridne roke žena in deklet, temveč tudi otrok in celo dedkov.

O avtoricah

Tončka Stanonik (1949) je po osnovni šoli v Žireh in gimnaziji v Škofji Loki diplomirala iz slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Bila je korektorica in redaktorica pri časopisu Delo, lektorica in urednica pri založbah Univerzum in Mladinska knjiga (Enciklopedija Slovenije, uredništvo leksikonov). Od leta 2009 je upokojena in živi v Ljubljani. S klekljanjem se ukvarja od otroštva, po izidu knjige avtobiografskih črtic Podobe iz čipkaste preje (1996) je postala dejavna članica Združenja slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipke, med drugim je urejala Čipkarski bilten, z lastnimi čipkami pa se predstavlja tudi na domačih in mednarodnih razstavah. Objavlja že od gimnazijskih let, tudi prevode iz slovanskih jezikov, in je avtorica številnih člankov in strokovnih razprav ter več samostojnih knjig za otroke in mlade, med drugim tudi avtobiografske zbirke črtic Lučka na klekljarskih počitnicah (Celjska Mohorjeva družba 2004 in 2019). Je članica Društva slovenskih pesnikov in pisateljev.

Jelka Šubert Reichman (1939), slovenska slikarka in ilustratorka, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Njeno ime je fenomen slovenske ilustracije za otroke in mladino, za svoje delo je prejela najvišje strokovne in častne nagrade. Ob njenem 80. rojstnem dnevu med zakladnico njenih umetnin izhaja tudi ponatis knjige Lučka na klekljarskih počitnicah – v njej je v čudovite ilustracije s svojo značilno mehkobo ujela čar domačnosti in očarljivosti klekljanja.

Recenzija Bukla

Začele so se zimske počitnice in mala Lučka že polni svoj nahrbtnik, saj komaj čaka, da odpotuje k babici Ani in dedku Juriju v Dobravico. Tam je vedno zanimivo! Je še kaj boljšega od stikanja po babičinih omarah ali občudovanja njenih spretnih prstov pri premetavanju klekljev? Pa kup zanimivih zgodb, ki jih babica in dedek ob topli peči pripovedujeta svoji vnučki. Ampak tokrat se vse vrti okoli klekljanja, v katerem je babica prava mojstrica, pa tudi dedek ne zaostaja dosti. Lučka je seveda v nestrpnem pričakovanju, ali ji bo babica končno zaupala svoj jerbas, punkelj in kleklje. Zgodba o Lučki pisateljice, publicistke in nekdanje urednice Tončke Stanonik, od otroštva navdušene klekljarice, je prvič izšla leta 2004, tokratni ponatis pa je drugi. To je tudi prva zgodba za otroke, ki tematizira klekljarsko obrt, in ena redkih, ki obuja slovensko narodno in kulturno dediščino. Težko je z besedami opisati toplino in domačnost, ki ju vzbujata Lučkina zgodba in nežne ilustracije Jelke Reichman. Tudi klekljanje ni le izdelovanje čipkarskih umetnin, ampak mnogo več, pravi babica Ana, ki Lučki podari prečudovit prt, »da bi tudi ona začutila to vez, to prepletanje niti, da bi jih držale skupaj tudi potem, ko bo odrasla«.

Kristina Sluga, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...