Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mahko

David Cirici
Mahko

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Hart
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-6882-45-3
Naslov izvirnika Molsa
Leto izdaje izvirnika 2013
Ilustracije Esther Burgueño
Prevod Marjeta Prelesnik
Urejanje Maja Jug Hartman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14,5 cm
180 g
120 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
špansko leposlovje

Založnik o knjigi

Mahko je kuža, ki ljubi vožnjo v kolesarski košarici, od koder opazuje bežeča drevesa in oblake. Rad lovi svojo senco med visečimi rjuhami ali pa teče in grize pedalo Janikinega kolesa. Je srečen hišni ljubljenček, dokler ga vojna grobo ne loči od Janike in Marka, otrok, s katerima si deli dom in ki ga s svojimi bosimi nogami rada žgečkata po trebuhu. Mahko v eksploziji izgubi vse, kar pozna, in ostane brez doma in družine. Ko poskuša preživeti v mestu med ruševinami, odkriva neprijetne stvari: kako je, če ti od lakote kruli v želodcu, če te grizejo bolhe in če te nihče ne pokliče po imenu. Kljub žalostnemu vonju vojne pa Mahko nikoli ne opusti iskanja rahlo začinjenega vonja svoje ljubljene pogrešane Janike. V boju za preživetje se nauči biti ulični pes, divji pes, pes čuvaj in celo cirkuški pes. Pot ni lahka, vendar Mahko premaga vse ovire, dokler ga njegov ostri voh ne pripelje do njegovih najdražjih.

Knjiga je dopolnjena z vprašanji in nalogami za boljše razumevanje besedila in pogovor o prebranem.

Vsem bralcem želim obilo lepih doživetij ob razvozlavanju bralnih ugank: čudovite živalske zgodbe in bralnih oreščkov na koncu knjige, ki ostrijo bralno zmožnost vsakega med nami.
- Varno pot po Mahkovih sledeh, prof. dr. Igor Saksida

Recenzija Bukla

Štirinožec Mahko je nekdaj živel imenitno pasje življenje. Zanj sta skrbela deklica Janika in njen bratec Marko in rada sta ga imela tudi otrokova starša. Toda potem se je nekega dne vse spremenilo: hiško ljudi, ki jih je imel Mahko tako zelo rad, so pokončale bombe, preživele so odpeljali v taborišča, Mahko pa je bil na lepem prepuščen samemu sebi, ulici in nenehni lakoti. Na potovanju za iskanjem vonja, v katerega so bili oviti njegovi najdražji iz njegove najljubše hiške, se mu je zgodilo marsikaj strašljivega in nepredvidljivega … Presunljiva zgodba, prikazana skozi oči štirinožca Mahka, popelje bralca v čas vojnih grozot in ga sooči z mnogimi bolečimi čustvi, ki se v takšnem obdobju zarijejo v vsa živa bitja. A Mahkova zgodba izpod peresa odličnega katalonskega pisca vendarle ni prepredena le z žalostjo, temveč tudi z junakovim neizmernim upanjem in hrepenenjem, ki sta ga obvarovala pred najhujšim. Branje za vse generacije prinaša obilo tem za razmislek, namige za nadaljnja razglabljanja pa prinaša tudi zaključni del knjige.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...