Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Majana

Pravljica ali ne
Jana Ambrožič
Majana
13,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Stella
Leto izdaje 2007
ISBN 978-961-246-052-5
Ilustracije Tadeja Rozman

Tehnične lastnosti
trda vezava
15 strani
Tip knjige
pravljice, basni in miti
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Majana je zgodba o dveh resničnostih in prehajanju med njima. V eni resničnosti deklica Maja plava z delfini, saj se v vodi, kjer odpadejo vse omejitve njenega telesa, počuti kot doma, ko pa je na kopnem, se ji pomagata premikati dva konjiča, njeni živali moči. V drugi resničnosti si Majina mama postavlja vprašanja o prehajanju med resničnostma in mejah. Dvojnost svetov je ponazorjena tudi s tiskom, saj se v njem prepleta dve barvi. Celotna pripoved je prežeta z neskončno materino ljubeznijo in daje bralcu le slutiti žalost in bolečino, ki ju je prinesla izguba.

Odlomki:
Maja se je ulegla na svojega delfina, se privila k njemu, se ga oprijela za plavut, naslonila lice ob njegov hrbet in skupaj sta zaplavala v svoj svet. Ko sem to gledala, sem začutila ljubosumje, a tudi lastno nezadostnost.
»Tega ti midva nisva mogla dati. Žal mi je.«
»Tega ne, saj nista delfina. A dala sta mi toliko drugega. Brez vaju tudi tole tukaj ne bi bilo mogoče. Dala sta mi veliko, veliko. Hvala.«
»Veš, Maja pač ni samo vajina. Maja je od vseh nas in mi vsi smo njeni. Sreča je deliti si.«
V znak strinjanja je vranec na obali globoko sklonil glavo in jo nato dvignil visoko in nazaj ter zahrzal z nozdrvmi.

Kaj je moja naloga v tem življenju?
Z Majino pomočjo spoznati, da stvari niso samo to, kar zaznavam v tej naši večinoma zelo omejeni resničnosti. So mnogo več in širše. So drugačne, če jih pogledaš s perspektive razširjene zavesti.
Sprejeti Majo točno tako, kot je. Brez obžalovanja. Brez žalosti. S hvaležnostjo. Maja ni ovira na poti, ni cokla – je bergla, je pomoč. Samo točno taka je imela moč, da me usmerja, da mi pomaga preseči omejitve v duhu in srcu.

Žalostna? Kot za vsako spremembo do sedaj bova tudi za to potrebovala nekaj časa. Sedaj veva, kaj naju je zadrževalo toliko časa. Bila je slutnja. Dolgo ne bo mogla zgolj po potrebi in občasno uporabljati tega telesa. Čeprav veva, da je telo le lupina, se nama bo težko dokončno posloviti od oblike, ki nama je predstavljala najinega otroka. A če sva zmogla do sem, bova zmogla tudi še naprej. Z razumevanjem in ljubeznijo. Ljubezen je odgovor.

Knjiga je nastala na osnovi iskanja možnosti za komunikacijo z otrokom s posebnimi potrebami.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...