Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mančkarada

Zgodbice, pesmice in stripeki
Mančkarada
39,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Sončnica
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5251-4
Ilustracije Marjan Manček
Spremna beseda Judita Krivec Dragan
Urejanje Irena Matko Lukan

Založnik o knjigi

Ilustracije Marjana Mančka so radožive in barvite, polne hudomušnosti in iskrivega humorja. Le kdo ne pozna njegovih avtorskih stripovskih junakov: Modrega medvedka, Brunda Rjavčka, Lea, Pipija, Cicibabe, Cufka, Hribcev? Pa slikanic Pedenjped, Mojca Pokrajculja, Kraljična na zrnu graha, Peter Klepec, Zrcalce, Kozlovska sodba v Višnji Gori? Pa izjemne upodobitve poezije Nika Grafenauerja, Borisa A. Novaka, Miroslava Košute, Saše Vegri, Toneta Pavčka, zgodb Polonce Kovač, Slavka Pregla ter ljudskih pripovedi.

Mančkarada je zakladnica izvrstnih ilustracij in besedil. Eno samo veselje!

Marjan Manček, slovenski ilustrator, stripar, filmski animator, * 3. januar 1948, Novo mesto.
Marjan Manček je osnovno šolo in gimnazijo obiskoval v rodnem Novem mestu, v Ljubljani pa je diplomiral na Filozofski fakulteti iz angleščine in zgodovine. Nekaj mesecev je bil učitelj, nato pa slabo leto urednik mladinskega tiska pri Založbi Borec. Petintrideset let je delal v svobodnem poklicu kot karikaturist, ilustrator in filmski animator. Od leta 1981 živi z ženo in sodelavko Marto v vasi Selšček pri Cerknici. Imata tri otroke, vnukinjo in vnuka.
Prve karikature je objavil že v gimnazijskih letih v humorističnem tedniku Pavliha. Med študijem se je preživljal z risanjem karikatur in kratkih stripov za slovenske in tuje časopise. Njegove karikature so bile objavljene v dveh evropskih antologijah risanega humorja in satire Opus International (Pariz, 1972) in Satirikon (Berlin, 1980). Ilustriral je nad 200 knjig (Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji gori, Pedenjped, Kraljična na zrnu graha ...) in ustvaril nekaj risanih junakov (Modri medvedek, Cufek, Medvedek Brundo, Dajnomir in Miliboža). Hribce, ki so v stripu izhajali najprej v mladinskih revijah, je leta 1993 prenesel na risani film. Za televizijsko oddajo Radovedni Taček je ustvaril animiran napovednik in likovni osnutek lutke.Za Ljubljansko lutkovno gledališče je likovno zasnoval nekaj lutkovnih predstav (Za devetimi vrati, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Grofič prašič, Vrtec pri stari kozi ...). V ilustratorski karieri je sodeloval z mnogimi slovenskimi pesniki in pisatelji (Niko Grafenauer, Boris A. Novak, Polonca Kovač, Slavko Pregl, Miroslav Košuta, Berta Golob ...). Samostojno in skupinsko je razstavljal tako doma kot v tujini (Ankara, Bratislava, Barcelona, Udine ...), njegovi filmi pa so bili predvajani na filmskih festivalih v Portorožu, Beogradu, Krakovu, Annecyju, Chicagu ...

Recenzija Bukla

Ilustrator, karikaturist in filmski animator Marjan Manček (1948) je od zgodnjih osemdesetih let, ko se je začel ukvarjati s knjigami za otroke in mladino, svojo sled pustil v več kot 200 knjigah, da o mladinski periodiki, stripih in likovnih zasnovah za lutkovne in filmske predstave sploh ne govorimo. Le kdo ne pozna navihanega Modrega medvedka, pa okrogloličnega Pedenjpeda, kuštrave Mojce Pokrajculje, Hribcev in drugih Mančkovih likov, ki so upodabljali zgodbe in pes mi, tako avtorske, Mančkove, kot tudi tiste, ki so jih zapisali drugi, od Nika Grafenauerja, Toneta Pavčka, Miroslava Košute do Otona Župančiča, Polonce Kovač, Slavka Pregla in mnogo drugih slovenskih in tujih, ljudskih in umetnostnih besedil. S precej samosvojimi in prepoznavnimi risarskimi motivi je Manček ustvaril bogat in raznolik opus, ki bo gotovo razveseljeval še mnoge generacije za nami.

Renate Rugelj, Bukla 142

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...