Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mavrična maškarada

Alenka Spacal
Mavrična maškarada
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ŠKUC
Zbirka Lambda
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6751-66-7
Leto izdaje izvirnika 2013
Ilustracije Alenka Spacal
Urejanje Brane Mozetič

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 30 cm
460 g
28 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Sredi oljčnega gaja pripravljajo živali zabavo v maskah, na kateri se bodo preoblačile v različne spole. Nekatere se bodo našemile v nasprotni spol, druge bodo oponašale svoj spol ali si nadele kostume, ki bodo razkrivali več spolov hkrati. Na maškaradno rajanje je povabljena tudi želva, ki ne pozna svojega spola. O različnih spolih in poigravanju s preoblekami razmišlja med dogodivščinami z veverico, srno, polžem, črnoglavko, zajcem, deževnikom in pikapolonicama. Želvi se na plesišču sredi karnevalske jase naenkrat zazdi, da je k spolom najbolje pristopiti igrivo. Takrat ji pomežikne sreča ...

Avtorska slikanica ob igrivi metaforiki preoblačenja spodbuja k premisleku o mnoštvu spolov. Besedilo pravljice, ki je otrokom lahko v oporo pri doživljanju lastnega spola, spremljajo izvirne avtoričine ilustracije.

Alenka Spacal (1975) deluje kot umetnica in teoretičarka. O vprašanjih spola piše v strokovnih člankih za odrasle in v pravljicah za otroke. Diplomirala in magistrirala je iz filozofije ter doktorirala iz sociologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 2010 sodeluje z Lezbično-feministično univerzo (ŠKUC, AKC Metelkova). Avtoportrete (2003-2005), ki jih je z oljnimi barvami naslikala na kuhinjske krpe, je razstavljala na več samostojnih in skupinskih razstavah doma ter v tujini. Na 10. slovenskem bienalu ilustracije v Galeriji Cankarjevega doma (2012) sta bili razstavljeni dve njeni ilustraciji iz avtorske slikanice Mavrična maškarada.

Recenzija Bukla

Želva prejme vabilo na mavrično maškarado, na kateri se bodo gozdne živali preoblačile v različne spole. A kako naj se našemi, če sploh ne ve, kakšnega spola je? Avtorica z veliko mero nežnosti, vedrine in humorja potrpežljivo spodjeda trdovatno prepričanje, da je spol samo biološko dejstvo – črnoglavka je ptič pevec, pa čeprav se njegovo ime konča na a, polž je dvospolnik, zajec pa pedantno obeša perilo četudi je fant. In če je (družbeni) spol le priučena maska, ki si jo nadanemo, ga lahko tudi zamenjamo ali preprosto odložimo. In tako gole nas najde ljubezen.

Maša Ogrizek, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...