Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Misijonar ob Nilu

Ob dvestoletnici rojstva slovenskega misijonarja Ignacija Knobleharja
Berta Golob
Misijonar ob Nilu
8,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-278-431-7
Leto izdaje izvirnika 2019
Spremna beseda Marko Frelih
Urejanje Cvetka Rezar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
150 g
104 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
biografije in spomini
religija > krščanstvo
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Navdihujoča zgodba o velikem slovenskem misijonarju

V zgodbah za otroke Misijonar ob Nilu se spominjamo misijonarja in svetniškega kandidata Ignacija Knobleharja ob dvestoletnici njegovega rojstva. Bil je velik Slovenec, ki je ob predanem misijonarjenju v Sudanu veljal tudi za pomembnega raziskovalca afriškega sveta sredi 19. stoletja, a mu je prezgodnja smrt preprečila številne misijonarske in raziskovalne načrte.

Kratke zgodbe o Ignaciju Knobleharju, ki je že kot otrok v sebi gojil močno željo po misijonskem poklicu, na otrokom preprost način zaokroženo predstavljajo življenje in delo velikega slovenskega misijonarja, ki je katoliško vero širil med Afričani. Ob tem opozarjajo tudi na njegove velike sposobnosti za naravoslovje in znanje tujih jezikov.

Ob Knobleharju so predstavljeni tudi njegovi sodelavci misijonarji, obrtniki, učitelji in prostovoljci različnih poklicev, s katerimi je ustanovil in oskrboval tri misijonske postaje: Kartum, Sveti Križ in Gondokoro. Zgodbe spremljajo prikazi različnih predmetov, ki jih je Knoblehar prinesel iz potovanja po južnem Sudanu, hrani pa jih Slovenski etnografski muzej. Dodane so tudi kartice s slikami iz življenja v teh misijonskih postajah in z miselnimi izzivi.

O avtorici

Berta Golob, profesorica slovenskega jezika, je službovala kot učiteljica slovenskega jezika, lektorica in knjižničarka, ob vsem tem razgibanem delu pa je vedno znova prijela za pero in ustvarila številne umetnine za otroke in odrasle bralce, ki so bile natisnjene tako v knjigah kot v revijalnih objavah. Nekaj njenih del je izšlo pri Celjski Mohorjevi družbi, med njenimi prispevki k delu naše založbe pa je tudi sodelovanje pri pobudi za Slomškovo bralno priznanje, ki vsako leto privabi številne mlade in manj mlade bralce.

Recenzija Bukla

V današnji družbi, kjer kraljujejo zvezdniki, ki so slavni zgolj zato, ker so slavni, in kjer kronično primanjkuje pozitivnih, osebnostno trdnih, doslednih junakov, ki bi bili lahko vzorniki mladim, je prav dobrodošla knjiga o Ignaciju Knobleharju, misijonarju, poliglotu, risarju, zvezdoslovcu in še bi lahko naštevali, kajti Ignacij Knoblehar je bil izjemen človek. Afričani so ga imenovali Abuna Soliman; bil je misijonar, ki je odkupoval sužnje in se jih trudil usposobiti za življenje v svobodi; izjemen je bil tudi na drugih področjih, ne le po človeški plati, kajti načrtovalec Sueškega prekopa Lesseps je odkrito povedal, kako so mu koristila Knobleharjeva spoznanja: »Če ne bi bilo njegovih natančnih opisov razmer na potovanju po Belem in Modrem Nilu, si nekdanji diplomat in Knobleharjev znanec ne zna niti predstavljati, kako bi potekalo delo. Opira se predvsem na Knobleharjeve zapiske.« Knjiga je razdeljena na 31 poglavij. Skozi vsako poglavje sledimo Ignacijevi življenjski poti, ki je za sina mesarja in gostilničarja iz Škocjana na Dolenjskem precej nenavadna. Vsako poglavje se zaključi z nalogo, ki naj bi jo mladi (in tudi malo manj mladi) bralec opravil in ob tem začutil hvaležnost za vse, kar ima. Ob koncu poglavij je tudi fotografija izbranega predmeta iz Knobleharjeve zbirke, ki jo je dr. Ignacij Knoblehar pripeljal iz Afrike in je sedaj v Slovenskem etnografskem muzeju. Knjiga je polna toplih, srčnih opisov misijonarjevega življenja in začinjena s pravšnjo mero humorja.

Sabina Burkeljca, Bukla 150

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...