Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Močvirniki

Zgodbe iz zelene dobrave
Barbara Simoniti
Močvirniki
34,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2226-5
Ilustracije Peter Škerl
Spremna beseda Marjana Kobe, Pavle Učakar
Urejanje Andrej Ilc

Tehnične lastnosti
trda vezava
25,5 x 21 cm
1.440 g
294 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Fantazijski dogodek leta!
- izvirna pripoved za otroke o malem živalskem svetu!
- 39 izjemnih, med sabo povezanih zgodb –sijajne domislice, dogodivščne in igre
- razkoša slikovna podoba z mojstrskimi ilustracijami Petra Škerla

Peter Škerl je za ilustracije v knjigi Močvirniki prejel nagrado Hinka Smrekarja 2012.

Ste že opazili krajevno tablo z napisom Močvirna Loka? Sledite pisateljici, pa se vam bo odprl čisto nov, osupljivo bogat, ljubezniv in veder svet sožitja in solidarnosti. Ta Loka namreč ni kar tako: ima župana, vrtec in šolo, lokalni časopis, trgovino, pošto in tudi gostilno Pri zeleni žabi. Tam se Ločani radi poveselijo in posladkajo s slastnimi dobrotami: na primer z gobovo obaro in brezovimi žličniki. A dogajajo se tudi nezaslišane stvari. Nekega dne izgine Kreševa močvara. Le katera pošast jim jo je požlampala?

Recenzija Bukla

Pisateljica v počasnem ritmu, ki diha skupaj s cikličnimi premenami narave, popisuje drobna doživetja iz vsakdana Močvirnikov – vlagoljubnih prebivalcev Močvirne Loke. Pupki, urhi, rege, krastače, pajki ipd. prebivajo v majhni, harmonično ubrani skupnosti, kjer si manjša opravila delijo glede na (naravne) veščine vsakega od njih, pri večjih pa si vedno pomagajo in tudi pomembne odločitve sprejemajo skupaj. Močvirski svet je v marsičem podoben našemu, le da so vse stvari narejene iz materialov, ki jih je moč najti v naravi; močvirniki tako prebivajo v drevesnih duplinah ali med koreninami, njihovo pohištvo je spleteno iz vrbovega protja, jedo brezove ocvrtke, pijejo beli bršljanovec ipd. To se odraža tudi v domiselnem jeziku, ki je poln duhovitih skovank, saj si avtorica za veliko stvari in krajev izmišlja ustrezno poimenovanje v »močvirščini«. Uglašenost z naravo, postavljanje »plemenskega« pred individualno in strpno sožitje odsevajo tudi v čudovitih rjavo-zelenih ilustracijah Petra Škerla. Tako besedilo kot ilustracije ne stavijo na dramatične dogodke in »posebne učinke«, saj je glavni »junak« knjige meditativno vzdušje, ki ga prevevata posebna blagost in tišina.

Maša Ogrizek, Bukla 87-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...