Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mojca Pokrajculja

Koroška pripovedka
Mojca Pokrajculja
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Sanjska knjigica
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-390-1
Leto izdaje izvirnika 1940
Ilustracije Marija Vogelnik
Urejanje Tjaša Koprivec

Povej naprej

Založnik o knjigi

Koroška ljudska pravljica o deklici, ki je pod svojo streho, v piskrček, sprejela lisico, volka, medveda, zajca in srnjačka, nato pa so se začele težave z loncem medu, je vedno znova aktualna. V založbi Sanje so pripravili ponovno izdajo slikanice iz leta 1940, ki jo je likovno opremila (in ljudsko besedilo priredila) Marija Vogelnik.

75 let kasneje sta njena hči in vnukinja Eka in Brina Vogelnik pripravili lutkovno predstavo Mojca Pokrajculja, ki si jo lahko ogledate v Lutkovnem gledališču Ljubljana, ki je tudi sodelovalo pri izidu slikanice.

"Mojca Pokrajculja je pometala hišo in našla krajcarček. Zanj si je kupila piskrček. Zvečer je zlezla vanj, legla in zaspala. Zunaj je bil hud mraz in padala je slana."

Recenzija Bukla

Slovenskim otrokom dobro znana koroška ljudska pripovedka o deklici Mojci, ki v hudi zimi v svojem malem piskrčku ponudi zavetje različnim gozdnim živalim, je v luči današnjih dogodkov aktualnejša kot kadar koli. Zgodba, ki jo je priznana ilustratorka in plesna pedagoginja Marija Vogelnik napisala po pripovedi svojega očeta, etnologa Ivana Grafenauerja, je v primerjavi z izvirnikom milejša in otrokom prizanesljivejša (kruti prizori so preoblikovani), kljub temu pa mlade bralce še vedno uči temeljnih človeških vrednot, kot so spoštovanje in sprejemanje raznolikosti, strpnost in sočutje. Slikanico, ki je prvič izšla leta 1940, je Vogelnikova tudi ilustrirala, mladi nadobudneži pa si pripovedko lahko ogledajo tudi na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je sodelovalo pri izdaji knjige.

Kristina Sluga, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...