Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Resnica o Prešernu

Ivan Sivec
Resnica o Prešernu
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-234-0
Urejanje Tina Bilban

Založnik o knjigi

O DELU
Ivan Sivec je skozi desetletja ukvarjanja z našim največjim pesnikom obiskal številne s Prešernom povezane kraje in arhive ter se poglobil v strokovno literaturo, nato pa zbrano resnico sestavil v enaindvajset zgodb iz Prešernovega življenja. Vse zgodbe se stekajo k Prešernovim pesmim, saj ga Prešeren zanima predvsem kot pesnik - raziskovanje njegovega življenja tako vodi k poglobljenemu razumevanju njegove poezije, njegovih tem in motivov, odnosa do ustvarjanja. Zgodbe dopolnjuje tudi fotografsko gradivo, ki bralca popelje širom Slovenije pa vse do Dunaja in Moravske, po poteh, ki jih je za Prešernom prehodil Sivec. Svoj del zgodbe pa dodajajo tudi Ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki je v svoji upodobitvi izhajal tako iz predhodnih upodobitev - od slikarskih do filmskih - kot iz Sivčeve natančno zbrane resnice o Prešernu. Njegova ilustracija, s posluhom za številne detajle, tako ne prinaša oddaljenega spomina na Prešerna, temveč živo podobo našega največjega ustvarjalca.

VSEBINA
Skozi enaindvajset zgodb spremlja bralec Prešerna vse od rojstva, preko študijskih let na Dunaju in prvih objav v Kranjski Čbelici, do smrti in večnega spomina na Prešerna ujetega v drobni knjižici Poezij. Avtor se ustavlja na najpomembnejših točkah Prešernovega življenja, pri odnosu do prijateljev, muze Primičeve Julije, Ane Jelovšek in njunih treh otrok, staršev ter nenazadnje pri odnosih do slovenskega jezika, literature in ustvarjanja, ki nedvomno najbolj vplivajo na njegovo življenjsko pot. Zgodbe pred bralcem izrišejo večplastno podobo Prešerna in mu odpirajo vrata v svet Prešernove poezije.

O AVTORJU
Ivan Sivec (1949) je najbolj plodovit slovenski pisatelj, s svojimi realističnimi, pogosto aktualnimi deli priljubljen pri starejših in mlajših bralcih. Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani je diplomiral na Oddelku za slavistiko ter magistriral na Oddelku za etnologijo. Večino svoje službene poti je preživel kot novinar ali urednik Dokumentarno-feljtonskega uredništva na RTV Slovenija. Njegovo zanimanje za slovensko literaturo in kulturo, izraženo v njegovem diplomskem in doktorskem delu, ter njegova želja po iskanju »pravih informacij« ter »skrite resnice«, ki je usmerjala njegovo novinarsko delo, se kaže tudi v njegovem knjižnem opusu, ki ga literarna zgodovinarka dr. Helga Krisper Glušič označuje kot »vitalistični realizem« oz. »novi realizem s primesmi dokumentaristike«. V svojih literarnih in poučnih delih se pogosto vrača k Francetu Prešernu, kot vzorniku, motivu in temi, o njem je med drugim napisal knjigo Ribčev dohtar, knjigo Julija iz Sonetnega venca pa je posvetil Primičevi Juliji.

Recenzija Bukla

V preteklosti so Prešernovo delo in življenje v knjižni obliki popisali že mnogi raziskovalci, literarni zgodovinarji in prešernoslovci (od Franceta Kidriča prek Franceta Vurnika do Antona Slodnjaka itn.), tokrat pa se je našega največjega pesnika (že v tretje, po Ribčevem dohtarju in Juliji iz Sonetnega venca) lotil eden najbolj plodovitih sodobnih pisateljev, ki v zadnjem obdobju zelo temeljito pogleduje v zgodovino velikih Slovencev in Karantancev. Sivec pregledno in mladim bralcem prijaz no ter doživeto popisuje prezgodaj prekinjeno Francetovo otroš tvo v Vrbi, njegov študij v Ljubljani in na Dunaju, težave odraščanja daleč od doma, njegovo ljubezen do knjig in lepe besede, prve zaljub ljenosti, odvetniško službo, prijatelje in vse, kar je Prešerna navdihovalo v različnih življenjskih obdobjih. Pri tem je Resnica o Prešernu knjiga, ki v sebi združuje različne vsebinske pristope, saj je po eni strani biografija, po drugi strani pa zbirka nekaterih najpomembnejših Prešernovih pesmi, ki so zapisane ob pomembnih življenjskih prelomnicah in se poleg ilustracij tako ali drugače navezujejo na vsebinsko pripoved. Zadnji del knjige pa ima bogato slikovno gradivo, ki predstavi ključne postaje Prešernovega življenja, njegove najbolj znane upodobitve, številne biografske in druge podatke, rodoslovno deblo, ter na koncu tudi spremno besedo akademika pesnika Cirila Zlobca. Zgodba o Prešernu, ki je kot nalašč za (mladega) sodobnega bralca.

Renate Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...