Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Romeo in Julija

Medvedja ljubezenska zgodba
Tone Pavček
Romeo in Julija
23,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-051-3
Ilustracije Suzi Bricelj
Urejanje Gaja Kos

Tehnične lastnosti
trda vezava
28 x 19,5 cm
460 g
32 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > leposlovje za otroke
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tako kot pesnitev o kitu, Po morju plava kit, je tudi idejo za pesnitev Romeo in Julija, podnaslovljeno »medvedja ljubezenska zgodba«, porodil dogodek, ki je nekaj časa buril širšo slovensko javnost - obisk medveda, ki se je pomešal med sprehajalce na ljubljanskem Rožniku. Vendar pa je na tem mestu nujno poudariti, da pesnitev nikakor ni aktualistična in posledično obsojena na kratko sapo, pač pa primer imenitne otroške literature, ki hkrati že presega svoje meje in bi utegnila zaradi svojstvene obdelave znane literarne teme, nemara pritegniti tudi najstniške bralce. Pavček se v njej spet izkaže za pesnika, ki zna mojstrsko in s pravo mero združevati tenkočutno in resno z igrivim in duhovitim, blago z grobim, sladko z grenkim. Tudi drugo iz serije (treh) »živalskih« pesnitev, je imenitno nadvse subtilno ilustrirala Suzi Bricelj.

Recenzija Bukla

Spomladi 2009 je na ljubljanski Rožnik, v bližino živalskega vrta, zataval medvedji samec. In ko se je večina ukvarjala s tem, kako naj ga odgovorni, »zlepa ali zgrda«, vrnejo v njegovo divje gozdno domovanje, se je Tonetu Pavčku, podobno kot pri zablodelem kitu v Piranskem zalivu (Po morju plava kit), porodila imenitna ideja o »medvedji ljubezenski zgodbi«. Priljubljeni pesnik je mojstrsko zasukal svoje pero in tragično ljubezensko zgodbo iz Verone spojil z aktualnimi domačimi medvedjimi prigodami. Zaljubljeni medvedji najstnik Romeo se je iz varnega gozdnega zavetja odpravil iskat svojo izvoljenko Julijo, ki je pristala v mestnem živalskem vrtu. Z ritmičnimi verzi nas popelje skozi prve nežne poskuse snubitve vse do vztrajne želje po osvoboditvi ljubice, ki se žalostno konča. Tudi drugo Pavčkovo živalsko pesnitev je nadvse subtilno nadgradila ilustratorka Suzi Bricelj.

Renate Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...