Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Miška Mica najde Leopoldovo pismo Rozaliji

Nataša Budna Kodrič, Barbara Pešak Mikec
Miška Mica najde Leopoldovo pismo Rozaliji
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Zgodovinski arhiv Ljubljana
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6247-39-9
Leto izdaje izvirnika 2014
Ilustracije Tina Brinovar

Tehnične lastnosti
trda vezava
32,5 x 26,5 cm
540 g
24 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let
zgodovina
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Z velikim veseljem vam sporočamo, da je izšla nova poučna slikanica o dogodivščinah radovedne miške Mice in učenega arhivskega duhca Ferdija, avtoric Barbare Pešak Mikec in Nataše Budna Kodrič, z ilustracijami Tine Brinovar.

V tokratni zgodbi se miška Mica ponovno znajde v zgodovinskem arhivu. Na domači podstrehi je našla pismo v pisavi, ki je ne zna prebrati. Obrne se na starega znanca, arhivskega duhca Ferdija, ki ji je takoj pripravljen pomagati. Ugotovita, da je pismo nastalo v začetku 19. stoletja, ko je v Ljubljani potekal velik politični in družabni dogodek, pozneje znan kot Ljubljanski kongres. Na njem so sodelovali številni evropski vladarji, z njim pa je bilo povezano tudi najdeno pismo. Dopisovalca sta bila Ljubljančanka Rozalija in udeleženec kongresa Leopold. Mica in Ferdi v različnih vrstah arhivskega gradiva razkrijeta še njuno poznejšo življenjsko zgodbo. Ob tem se miška Mica ponovno seznanja z arhivističnim izrazoslovjem, ki je v besedilu otrokom primerno pojasnjen, pojmi pa so podrobno razloženi tudi na koncu pravljice.

Slikanica je tokrat izšla v založništvu Zgodovinskega arhiva Ljubljana ter ob pomoči slovenskih regionalnih arhivov, državnega arhiva in Mestne občine Ljubljana.

Recenzija Bukla

Zgodovinski arhivi so zakladnice, polne preteklih zgodb, če jih le znamo razvozlati. Slovenski Zgodovinski arhivi so v želji, da bi mlajšim približali in prikazali pomen teh kulturnih ustanov, izdali poučno slikanico, ki s pomočjo privlačnega primera razloži, kaj so arhivi, kako delujejo in kaj vse lahko v njih najdemo. Miška Mica v družbi arhivskega duhca Ferdija (oba smo že srečali v slikanici Miška Mica v arhivu, 2010) raziskuje ozadje pisma, ki ga je našla na domačem podstrešju. Skupaj ugotovita, v kakšnih zgodovinskih okoliščinah je pismo nastalo, kdo je bila prejemnica, kje je živela, kaj se je z njo zgodilo pozneje. Ob sami zgodbi iz slikanice izvemo tudi nekaj zanimivih zgodovinskih dejstev in dogodkov v Ljubljani sredi prve polovice 19. stoletja. Slikanica skozi besedilo poudarja in preprosto razlaga pomembne besedne zveze arhivskega besedišča, kot so domovinski listi, arhivisti, osebni arhivski fond, na koncu knjige pa so te besede tudi zbrane in še podrobneje razložene. Miška Mica bo tako v sliki in besedi otrokom in njihovim staršem približala kulturne ustanove, ki jih pogosto pozabljamo, pa so vendar pomembne pri zbiranju, urejanju, varovanju in omogočanju uporabe pisanih, risanih, tiskanih, fotografiranih, filmanih, in drugače zapisanih dokumentov.

Klara Jarc, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...