Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moj prijatelj je drugačen

Nina Novak Kerbler
Moj prijatelj je drugačen

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Prijazna družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-290-0
Leto izdaje izvirnika 2016
Ilustracije Mojca Fo
Urejanje Tanja Ozvatič

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
280 g
40 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > slikanice
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Vesel sem, da sem Jetmirjev prijatelj

Čeprav sta se Filip in Jetmir spoznala že v vrtcu in sta v šoli sošolca, se ne družita veliko. To se spremeni, ko Filip opazi, da se sošolci iz Jetmirja norčujejo zaradi njegovega porekla. Ko vidi, da se na Jetmirja spravljajo tudi nasilneži, se odloči, da mu bo pomagal … Prva knjiga iz zbirke Prijazna družba predstavlja problematiko diskriminiranja otrok priseljencev in preseganje predsodkov, povezanih s tem.

Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati razlike, do katerih prihaja zaradi različnega porekla (videz, jezik, prehrana, vera, način oblačenja ipd.), in spoznajo, da različnost ni ovira za prijateljstvo. Dodani so spremno razlagalno gradivo in dejavnosti, s pomočjo katerih se lahko otroci seznanijo z dejstvi, povezanimi z življenjem tujcev v Sloveniji. Vsebina knjige in podatki v gradivu so predstavljeni preprosto in otrokom pomagajo razumeti, zakaj se priseljenci iz drugih držav odločajo za življenje v Sloveniji.

V knjigah iz zbirke Prijazna družba so obravnavani družbeni pojavi, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbo (Jakob dobi sestrico, 2017), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj, 2017) ipd. Otrokom pomagajo razumeti drugačnost drugih ljudi in jo tudi sprejemati. Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo.

Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum itd. Z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov se otroci naučijo izražati čustva in sočutje do drugih.

O avtorici in ilustratorki
Nina Novak Kerbler je v gimnazijskih in študijskih letih pisala članke, reportaže in literarne kritike za dnevne časopise in revije. Po izobrazbi je doktorica znanosti iz jezikoslovja, diplomirala pa je tudi iz primerjalne književnosti. Dela kot lektorica, prevajalka in predavateljica. Rada potuje v tuje dežele ter pohajkuje po Golovcu s svojo družino in posvojenima hrtoma. Ob knjigah iz zbirke Prijazna družba je napisala tudi slikanico Hrti na sprehodu, v kateri je predstavljena problematika reševanja zavrženih in brezdomnih živali.

Mojca Fo je slikarka in ilustratorka. Končala je študij arhitekture in naredila pedagoško-andragoške izpite na ljubljanski filozofski fakulteti. Slika, ilustrira in oblikuje knjige ter revije za otroke in odrasle. Rada tudi poje, potuje in bere, obožuje naravo.

Recenzija Bukla

Čeprav sta Filip in Jetmir skupaj hodila v vrtec, postaneta prava prijatelja šele v šoli. Takrat Filip opazi, da so se na Jetmirja, ki prihaja s Kosova, zaradi njegovega porekla (vera, drugačni običaji) spravili sošolci in celo nasilneži. Odloči se, da mu bo pomagal. Zgodbo spremlja nekaj podatkov o tujcih pri nas in vprašanj, ki pomagajo pri pogovoru z otroki. Slikanica o priseljevanju in integraciji tujcev, predvsem pa njihovi diskriminaciji v novem okolju, prihaja med mlade bralce v pravem času. Predšolske otroke in šolarje prvega triletja, ki jim je namenjena, uči razumevanja in sprejemanja drugačnosti, predvsem pa strpnosti. Spoznavanje in razumevanje drugih kultur namreč vedno obogati naše življenje, predvsem pa prinese nova spoznanja.

Kristina Sluga, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...