Založba | Učila International |
Leto izdaje | 2018 |
ISBN | 978-961-00-3884-9 |
Naslov izvirnika | Mappe del gusto |
Leto izdaje izvirnika | 2017 |
Prevod | Teja Bivic |
Urejanje | Mojca Benedičič |
trda vezava
38 x 28 cm
1.120 g
72 strani
Tip knjige
otroški in mladinski priročniki
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > poučne knjige
Založnik o knjigi
Pridružite se ekspediciji okusov s svetovnim atlasom hrane.
Potujte po celinah in oceanih ter odkrivajte, od kod izvirajo različne vrste hrane in kako jo jedo ter uporabljajo v receptih danes. Spoznavajte, kako so raziskovalci tovorili hrano na ladjah čez širna morja in kako so ljudje širom zemeljske oble s slavji in praznovanji častili hrano. Atlas z risbami po posameznih zemljevidih celin prikazuje zgodbe, posebnosti in načine priprave značilnih jedi posameznih narodov in sestavine, ki jih zaznamujejo.
Z Atlasom hrane po svetu lahko raziskujete gurmanska čudesa sveta in spoznavate, v čem se hrana in okusi po deželah in kulturah razlikujejo in v čem so si podobni.
Recenzija Bukla
Atlas v mojih rokah je namenjen malim (in velikim) gurmanom. Sprehodimo se po skoraj vseh celinah našega sveta in si na vsaki ogledamo značilne živali in rastline, ki se uporabljajo v kulinariki. Za nekatere posamezne večje države so predstavljeni tudi natančnejši pregledi: narisana in nekatera tudi na kratko opisana so najpogosteje uporabljena posamezna živila in tudi pripravljene jedi in pijače. Nekatere jedi so svetovno znane in popularne in so prišle tudi do naših krajev, npr. takosi, hotdogi, rjavčki, gvakamole, asado, pastirska pita, govedina stroganoff, kebab, pad thai ... Druge jedi so povprečnemu Slovencu, še posebej otroku, povsem neznane: npr. perujska obara carapulca, čilenski kruh čapalele, norveški sir pultost, poljski bigoš, ruska kulebjaka, libanonska mudžadara, japonski piškoti jakgva ... Na koncu knjige je na zemljevidu sveta predstavljeno še migriranje hrane. Ste vedeli, da paradižnik izvira iz Južne Amerike, artičoka iz Sredozemlja, skoraj vsi agrumi pa iz Kitajske in jugovzhodne Azije? Atlas, ki bo radovednežem skrajšal prenekatero uro, morda popestril jedilnike, kakšne izbirčneže pa mogoče celo prepričal, da pokusijo kaj novega.
Klara Jarc, Bukla 146
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.