Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Jakob dobi sestrico

Nina Novak Kerbler
Jakob dobi sestrico

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Zbirka Prijazna družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-310-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Mojca Fo
Urejanje Tanja Ozvatič

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16,5 cm
290 g
36 strani
Tip knjige
slikanice
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > poučne knjige
otroško in mladinsko > dojenčki in malčki > slikanice
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Družina je ena največjih vrednot

Jakob in Matej se skoraj vsak dan skupaj igrata na igrišču. Neke sobote pa Jakoba ob dogovorjenem času ni. Ko se prijatelja po nekaj dneh končno spet srečata, ima Jakob presenetljivo novico: dobil je petletno sestrico Tino.

Knjiga je namenjena predšolskim otrokom in šolarjem prve triade, njihovim staršem, vzgojiteljem in učiteljem. Otroci se lahko iz dogodivščin glavnih junakov naučijo sprejemati medsebojno različnost, za odrasle pa je knjiga odličen pripomoček in iztočnica za pogovor z otroki o pomembni družbeni danosti, s katero se tudi otrok prej ko slej sreča, o posvojitvi otrok.

Zgodba skozi oči otroka in z vprašanji, ki si jih postavljajo najmlajši, obravnava problematiko integracije posvojenega otroka v družino in družbo. Posvojitev iz tujine predstavlja kot eno od možnosti za povečanje družine: sestrica glavnega junaka ne pride iz porodnišnice, ampak iz sirotišnice. Mladi bralci ob prebiranju knjige spoznajo, zakaj nekateri otroci živijo v sirotišnici, kakšno je življenje tam, kaj pomeni, da jih posvojitelji posvojijo, in da je družina pomembna vrednota.

Knjiga Jakob dobi sestrico je druga iz zbirke Prijazna družba. Zbirka obravnava družbene pojave, s katerimi se otroci srečujejo med sobivanjem z drugimi ljudmi: priseljevanje tujcev in njihova integracija (Moj prijatelj je drugačen, 2016), posvojitve otrok ter njihova integracija v družini in družbi (Jakob dobi sestrico, 2017), žalost ob poginu hišnega ljubljenčka (Zbogom, prijatelj moj, jesen 2017) ipd.

Z razvijanjem strpnosti se mladi bralci naučijo, da razlike niso ovira za prijateljstvo, temveč nas lahko bogatijo.

Avtorica dr. Nina Novak Kerbler je izbrane družbenokritične teme predstavila skozi oči otrok, kar omogoča, da se mladi bralci z glavnimi junaki poistovetijo in tudi sami začutijo njihovo žalost, nemoč, slabo vest, radovednost, pogum itd. Z vživljanjem v čustveni svet vrstnikov se otroci naučijo izražati čustva in sočutje do drugih. Knjige je s toplimi ilustracijami opremila Mojca Sekulič Fo.

Recenzija Bukla

Jakob se skoraj vsak dan igra s prijateljem Matejem na otroškem igrišču. Potem za nekaj dni izgine, in ko se prijatelja ponovno srečata, Jakob pove presenetljivo novico o novi petletni sestrici Tini. Sestrice ni rodila Jakobova mamica v porod nišnici, ampak je prišla iz sirotišnice v Afriki. Njegovi starši pa so se odločili, da siroto posvojijo. Nova ljubeča družina in vsi, ki so Tino spoznali, se prijazno trudijo, da bi se deklica v neznanem okolju počutila sprejeto in dobrodošlo. Po koncu branja se lahko otroci in odrasli skupaj posvetijo pogovoru o posvojitvi ter o družbenih pojavih, ki jih spremljajo med sobivanjem z drugimi ljudmi, kot to predlaga avtorica.

Sonja Juvan, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...