Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Basni in zgodbe

Anton Martin Slomšek
Basni in zgodbe
5,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-218-258-8
Ilustracije Igor Cvetko
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 14,5 cm
100 g
47 strani
Tip knjige
pravljice, basni in miti
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > pravljice in basni
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prijetne ali neprijetne življenjske izkušnje in globoka spoznanja se v teh besedilih razkrivajo po govorjenju in ravnanju štirinožnih, operjenih, ukoreninjenih, cvetočih ali kako drugače oblikovanih književnih »oseb«, znanih po izrazitih lastnostih in navadah, ki spominjajo na človeške lastnosti in navade. Poseben čar jim daje jezikovna patina, ki jo je v njih ohranil Anton Martin Slomšek. Te basni in zgodbe je objavljal v svojih Drobtinicah. Motive zanje je pogosto črpal iz skupnega evropskega basenskega izročila, seveda pa jih je prilagajal duhu svojega časa in potrebam slovenskega okolja. S svojo nazorno izraznostjo in naukom jih lahko uvrščamo kar med zaklade slovenske ljudske modrosti, ki je aktualna za vse čase. Mikavnost knjige povečajo prijazne in nazorne ilustracije Igorja Cvetka.

Recenzija Bukla

Slovenski škof, svetnik, pisatelj, pesnik in pedagog iz začetka 19. stoletja Anton Martin Slomšek je za seboj pustil zapuščino, pomembno za slovenski jezik in Slovence. Med drugim si je prizadeval za slovensko šolo ter moralno in versko vzgojo. V pričujoči knjižici je oboje združeno v obliki kratkih basni, predvsem iz živalskega sveta, ki po Ezopovem vzoru vzgajajo in učijo o človeški naravi. Čeprav so bile napisane pred skoraj 200 leti, so tudi v današnjem času še vedno poučen pripomoček za naše najmlajše, zaradi nekoliko starinskega jezika pa bo za mlade bralce dobrodošlo dodatno pojasnilo staršev. Knjižica je popestrena z ilustracijami in risbami Igorja Cvetka, ki jih bodo lahko najustvarjalnejši tudi pobarvali.

Klara Jarc, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...