Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ariol

Krasna kravica
Emmanuel Guibert
Ariol
18,00 €

Zaradi različnih vzrokov pri nas te knjige ne morete kupiti. Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Zavod VigeVageKnjige
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-93768-7-4
Naslov izvirnika Une jolie vache
Leto izdaje izvirnika 2011
Ilustracije Marc Boutavant
Prevod Anja Golob, Katja Šaponjić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 16,2 cm
280 g
126 strani
Tip knjige
strip
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let
francosko leposlovje

Založnik o knjigi

Ovitek četrtega dela zdaj že kar dobro znane serije o modrem osličku očalarju, njegovih prijateljih in družini, krasi živahna roza barva, ki se odlično sklada z naslovom – kazalo pa celo uokvirja srček. Ariolova goreča ljubezen do sošolke Petule, skratka, ne popušča.

Krasna kravica prinaša novih dvanajst epizod, od katerih se dve dogajata pri nonotu Ervinu in noni Milojki na morju; v prvi Ariol sredi noči preganja komarje, v drugi pa se z Ramonom povzpneta v in na cerkveni zvonik. Na nevsiljiv, toda dovolj jasen način so v nekatere od zgodb vpletene tudi aktualne teme iz realnega življenja, denimo epidemija ptičje gripe, ki preplaši nekatere Ariolove sošolce (in predvsem njihove starše), ali razlikovanja znotraj sesalcev. Strip torej ohranja svojo vitalno aktualnost, hkrati pa ostaja še naprej zvest duhovitemu večplastnemu podajanju vsebin, s katerimi v vsakem nadaljevanju širi svoj železni repertoar.

Prigode v Krasni kravici nosijo naslove: Noč pri nonotu Ervinu in noni Milojki (ta je o komarju), Huda gripa (ta o ptičji gripi, pravzaprav), Na bencinski postaji Toto (o sesalcih, o lulanju in o matematiki), Kje imam ključe? (ta je prav tako o matematiki, bolje rečeno, o izogibanju matematiki, v njej pa nastopajo tudi trije čokomediji), Stric Pedro pride na obisk (v tej spoznamo Ariolovega skuliranega strica), Strojček za najboljšega v razredu (v tej “blesti” Ramono), Grafit (v tej bi rad pred Petulo zablestel Ariol), Dong! (ta se dogaja v cerkvenem stolpu na morju), Disko kvin (prinaša učno uro Račk za osle), Bolhe (še ena o izogibanju matematiki – slednje je očitno dokaj popularen šport), Ptička! (razredno fotografiranje) in Boleča šola za Ariola (za konec pa končno še ena o nogometu).

Strip pripoveduje o otrocih in je namenjen otrokom (nekako med petim in enajstim letom starosti). Kot tak je eden redkih sodobnih prevodnih stripov v slovenščini za mularijo. V nadaljevanjih je začel izhajati leta 1999 v zelo popularni francoski otroški reviji »J’aime lire«, od leta 2002 pa izhaja v knjigah, glavni junak in njegovi sošolci pa od leta 2009 nastopajo tudi v risanki, imajo svojo spletno stran, DVD in kup zbirateljskih dobrot. Njegov scenarist Emmanuel Guibert je o Ariolu med drugim dejal, da najbrž ne bo nikoli odrasel. Za dogodivščine, ki se odvijajo v enem letu junakovega življenja, išče navdih predvsem v drobnih življenjskih dogodkih in situacijah, tudi iz lastnega otroštva, nato pa ga zanima, kako iz njih napraviti stripovske zgodbe, s katerimi želi otrokom dati osebnost, ne pa jih podcenjevati s tipiziranjem. Ariolove zgodbe, ki vključujejo predstavnike vseh generacij, so tople, živahne, zabavne in duhovite, njihova odlika pa je med drugimi tudi, da sveta ne slikajo črno-belo in da se ne izogibajo resnejšim temam.

O avtorjih:
Marc Boutavant (1970, Dijon) je ilustrator ter avtor mladinske literature in mladinskih stripov, prepoznaven po živobarvni in ekspresivni risbi. Z otroško stripovsko serijo Mouk, v kateri je ustvaril samosvoje živalsko kraljestvo, in Ariolom je postal francoska ikona, ki svoje znanje pogosto radodarno deli na otroških in umetniških delavnicah. Boutavant je pripadnik nove generacije stripovskih ustvarjalcev, med katerimi so denimo David B, Joann Sfar in Marjane Satrapi.

Emmanuel Guibert (1964, Pariz) je izjemno plodovit ilustrator in pisec stripov za otroke in odrasle. Njegov tematski razpon je zelo širok in sega vse od vzpona fašizma, druge svetovne vojne, Zdravnikov brez meja do fantazijskega sveta pa do vsakdanjih otroških skrbi in dogodivščin. Je večkrat nagrajeni avtor, ki so mu kritiki in bralci večkrat izrekli priznanje tudi na slovitem stripovskem festivalu v Angoulemu (leta 2004 in 2007 za soavtorstvo Fotografa, leta 1998 za Profesorjevo hči, ki jo je ustvaril skupaj z Joannom Sfarjem).

Recenzija Bukla

Medtem ko je v Franciji izšel dvanajsti zvezek s stripi o osličku Ariolu, njegovih prijateljih in družini, so VigeVageKnjige že pripravile tretji in četrti prevod. V Svinjsko dobrih prijateljih se Ariolova nerodna zaljubljenost do Petule stopnjuje v nove absurde, ko fant pospremi dekle na poti iz šole, ko sanjari o njej, preden zaspi, ali ko ji hoče napisati ljubezensko pesmico, toda tretja knjiga je v resnici namenjena Ariolovemu prijateljstvu s pujskom Ramonom, ki je veliko bolj drzen in brezbrižen kot on. Skupaj raziskujeta garaže, se ravsata v sobi in divjata na obali, ko pa se po šoli odpravita k Ramonu domov pogledat televizijsko epizodo Gromskega konja, Ariol spozna divjo pujsjo družino, ki funkcionira popolnoma drugače kot njegova osličja. Dve epizodi sta namenjeni tudi Ariolovi obsedenosti s stripi, kar pa v četrtem delu z naslovom Krasna kravica nadomestijo grafiti, loterija, gramofonske plošče in šolsko fotografiranje. Muha Brenča je še vedno nasrečno zaljubljena v Ariola, medtem ko on ves zmešan pogleduje za »krasno kravico« Petulo. Na obisk pride tudi mamin frajerski brat Pedro, Ariolov razred pa napadejo bolhe. No, recimo, da res. Glavna kakovost posameznih epizodic so še vedno nepredvidljivi scenaris tični obrati, saj se zgodbe večinoma končajo povsem drugje, kot so se začele, in ko se tega navadimo, ne želimo izpustiti nobenega zvezka več!

Žiga Valetič, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...