Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kla kla klasika

Igor Saksida, Rok Terkaj
Kla kla klasika
19,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga, Mladinska knjiga
Zbirka Domače branje Knjiga pred noskom
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4376-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Damjan Stepančič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
144 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
književnost in jezikoslovje
leposlovje > poezija
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kla kla klasika na 144 straneh prinaša pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov (Prešerna, Jenka, Gregorčiča, Župančiča, Levstika, Aškerca, Murna, Vodnika, ..). Knjigo je z ilustracijami opremil Damijan Stepančič in je nenavaden, drzen poskus razmišljanja o slovenski poeziji na drugačen način, je soočenje kanonske slovenske poezije s sodobnim slovenskim rapom – ob temah, ki so v slovenski poeziji večne. Knjiga je izšla v zbirki Domače branje in poleg pesmi vsebuje tudi smernice k razmisleku in boljšemu razumevanju pesmi.
Kla kla klasika? Slovenska klasična poezija, ki jo poznamo iz šolskih klopi, in rap, kot ga poslušamo danes? Dvogovor starega in novega? Izbrana slovenska klasika proti rap skillz; Prešeren, Jenko, Gregorčič, Kette … proti Trkaju, drugim raperjem in ustvarjalnim poskusom mladih?

To je Kla kla klasika – pesmi o ljubezni ali DIHI Z MANO, mračne pesmi z zgodbo ali S KRVJO PUKAPLAN ter pesmi o ustvarjanju – pesmi in sebe – ali POJEM TON SVOBODE. Danes povemo drugače, čutimo pa isto kot nekdaj. Vse, kar mam, je moja muska, resnična čustva, prelita na papir … Kóder se nebó razpenja, grad je pevca brez vratarja …
Preveri staro, predihaj novo. V novem je staro, v starem je bilo že novo. In daj CD naglas!

Recenzija Bukla

Se še spomnite klasičnih slovenskih pesnikov, ki smo jih pogosto brali v šolskih klopeh? Kako bi Prešeren, Gregorčič, Aškerc, Župančič, Murn, Vodnik in drugi velikani slovenske poezije zveneli danes? Bi bile njihove rime v »novem formatu« še aktualne? Kakšno vlogo pri mladih sploh ima poezija v obdobju super digitalizacije in razpršene pozornosti? Vzpostavljanje dialoga z mladimi, ki šele vstopajo v svet književnosti, je za profesorja književnosti dr. Igorja Saksido velik izziv, zato se je po dogovoru z urednico knjige povezal s priljubljenim slovenskim reperjem Rokom Terkajem - Trkajem, da bi skupaj interpretirala klasike in jih v sodobnem jeziku približala mladim. Nastal je drzen poskus drugačnega razmišljanja o slovenski poeziji v hip hop rimah in z odličnimi ilustracijami, knjiga pa ima poleg vprašanj za boljše razumevanje pesmi na koncu priložen tudi CD, ki ob ritmih kakovostnega repa omogoča zelo raznolike premisleke o slovenskih klasikih in nosi pomembno sporočilo: »Preveri staro, predihaj novo.V novem je staro, v starem je bilo že novo.«

Renate Rugelj, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...