Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ko se je moj oče hotel poročiti z materjo Anne Lachs

Christine Nöstlinger
Ko se je moj oče hotel poročiti z materjo Anne Lachs
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2015
ISBN 978-3-7086-0846-4
Naslov izvirnika Als mein Vater die Mutter der Anna Lachs heiraten wollte
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Stanislav M. Maršič
Urednik Roman Till

Tehnične lastnosti
trda vezava
172 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let

Povej naprej

Založnik o knjigi

Enajstletni Cornelius je zgrožen. Izve namreč ne samo to, da ima njegov oče prijateljico, ampak tudi to, da gre pri tem ravno za mater nove v razredu, Anne. In z Anno, to je takoj kristalno jasno, ni dobro češenj zobati. Pri vsem tem je edino dobro to, da ona ravno tako nasprotuje načrtovani poroki staršev kakor Cornelius. Zato se otroka povežeta ter skujeta načrt, kako bi preprečila poroko.

Empatično pripoveduje avtorica o problematiki sestavljenih družin, o občutkih dveh otrok, z razumevanjem za njuno jezo, razočaranje in osamljenost ter o neznanski volji, da kljub nesimpatiji drug do drugega otroka hočeta doseči skupni cilj. Za to morata junak in junakinja preskočiti lastno senco, s tem pa je prvi korak že narejen. Avtorici je pomembno, da otroke jemljemo resno. Če so postavljeni pred dejstva v veleprojektu, kot je sestavljena družina, temu sledi upor. Christine Nöstlinger je mojstrica v tem, da probleme opisuje s finim humorjem jasno in nedvoumno, in to brez moraliziranja.

Recenzija Bukla

Nagrada Astrid Lindgren, medalja Hansa Ch. Andersena in druga priznanja uvrščajo avstrijsko pisateljico Christine Nöstlinger med najuglednejše sodobne avtorice knjig za otroke in mladino. Po desetih prevodih v slovenščino – polovica jih je izšla pri celovški Mohorjevi – je že dobra znanka naših mladih in najmlajših bralcev, cenijo pa jo tudi pedagogi in knjižničarji. Zlasti zato, ker se pogumno in obenem s humorjem, ki mehča ostrino konfliktov, loteva občutljivih tem, ki ponekod veljajo kot »neprimerne« za mladinsko literaturo. Spopada se z nasiljem avtoritet, odkrito piše o spolnosti in mamilih in se zavzema za različne ranljive manjšine. Tukaj izpostavlja težave, s katerimi se soočajo otroci razvezanih staršev. Nič kaj izjemno zgodbo zaplete s tem, da se Štrcljev oče hoče poročiti z mamo na prvi pogled nadvse težavne sošolke Anne. Oba najstnika sta si zoprna, še preden odkrijeta namero staršev, nazadnje pa se obrne tako, da do poroke ne pride, otroka pa se spoprijateljita.

Iztok Ilich, Bukla 115

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...