Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lisice ne lažejo

Ulrich Hub
Lisice ne lažejo

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-302-0
Naslov izvirnika Füchse lügen nicht
Ilustracije Heike Drewelow
Prevod Lučka Jenčič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
117 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 4 do 8 let > poučne knjige
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let
nemško leposlovje

Založnik o knjigi

Ali lisica res vedno laže?
Pes iz letališke varnostne službe sporoči, da so vsi leti nepreklicno odpovedani. In tako obsedijo opica, gos, tiger, panda in dve povsem enaki ovci v dolgočasnem letališkem salonu. Zdi se, kot da ni na vsem letališču razen njih prav nikogar. Nenadoma pa se pojavi zver z ognjeno rdečo dlako in se predstavi kot lisica. Z njo živali končno doživijo nekaj zabavnega. Kar naenkrat pa izginejo njihovi potni listi …

Težko si je predstavljati, kajne? Ko vas žival pogleda z velikimi sijočimi očmi in nedolžnim izrazom, komaj verjamemo, da ima kakšne skrivne namene. Toda kdo še ve, kaj si živali v resnici mislijo?

Pred nami je sodobna basen, ki skupino živali prestavi kar na mednarodno letališče. Priljubljen nemški pisatelj in režiser Ulrich Hub je bralce in gledalce navdušil že s knjigo in z igro Na Noetovi barki ob osmih. V novi knjigi, Lisice ne lažejo, pisatelj živalim, tako kot v starih basnih, z veliko poznavanja in humorja pripiše človeške lastnosti. Odločilno vlogo odigra prav lažniva lisica – a drugače, kot smo vajeni na primer v slovenski pravljici o Mojci Pokrajculji. Lažnivec lahko namreč pove tudi kaj resničnega … Če njegovemu opozorilu nikakor nočeš verjeti, je lahko hudo. Knjiga na hudomušen način razkriva širše posledice laži, ki se pojavljajo tudi v današnjem svetu.


O avtorjih
Ulrich Hub
Nemški režiser in pisatelj, rojen leta 1963 v Tübingenu, je bralce navdušil z otroško knjigo in igro Na Noetovi barki ob osmih, za katero je dobil vrsto literarnih nagrad. Tudi pričujoča knjiga za otroke (in odrasle) je bila l. 1914 nagrajena z nagrado White Ravens.

Heike Drewelow se je rodila leta 1973 v Uckemarku (v Nemčiji), študirala je umetnost in germanistiko v Berlinu, kjer živi tudi danes. Dela kot svobodna umetnica, slikarka in grafičarka, in kot honorarna predavateljica.

Recenzija Bukla

Duhovita zgodba se odvija na praznem letališču, kjer se znajdejo debeli panda, gos, dve ovci, opica, tiger s sončnimi očali, pes ter lisica, ki nikoli ne laže. Njihove živalske peripetije močno spominjajo na naše človeške (npr. izguba potnega lista) – avtor v zgodbo za otroke vpenja »odrasle« modrosti, npr. ko opica goski pove, da ima votle kosti in da jo čakata le še dve, v najboljšem primeru tri – … ne leta, pač pa minute. In mala opica gos prijateljsko sune: »Dajmo, izkoristi jih. Uživaj.« Ali pa to, da živali raje, kakor da bi živele v živalskem vrtu za zaščitene vrste s tremi toplimi obroki na dan, želijo živeti na svobodi. Živali to vedo, ljudje pa – vprašanje, če se zavedamo pomena prave svobode. No, če beremo, smo brez dvoma že bliže.

Sabina Burkeljca; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...