Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ponikalnice

Petinsedemdeset ugank in ena ugotovitev
Miroslav Košuta
Ponikalnice
24,96 € 24,96 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Miš
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-272-271-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Ilustracije Suzana Bricelj

Povej naprej

Založnik o knjigi

Tika taka, tika taka,
strumno z urami koraka,
če pa ura obstoji,
on kar sam naprej hiti.

Hiti tudi med prebiranjem sveže in razgibane zbirke ugank Miroslava Košute, ki jo je spretno ilustrirala Suzi Bricelj. Švigajoči verzi brez predaha nizajo vedno nove podobe in burijo domišljijo bralcev. Dragocena skrinjica s platnicami bo marsikomu delala družbo, ga razveseljevala z lepoto in z njim delila znanje, ki bo polnilo brezskrbne ure samote.

O delu

Zbirka ugank Prešernovega nagrajenca Miroslava Košute posega na različna področja oziroma se loti različnih tem – kraških pojavov, morskega sveta, vozil, živali, orodja, oblačil, bolj abstraktnih pojmov itd. Njihova odlika je vsekakor to, da pogosto funkcionirajo kot polnokrvna, drobna, tehnično izpiljena rimana poezija. Pojme, ki jih mora bralec uganiti, avtor opisuje sveže in inventivno ter nanje pogleda z zanimivih zornih kotov. Že omenjeni raznovrstnost in vsebinska razgibanost pa poskrbita za to, da bo v knjigi lahko vsak našel kaj zase. Rešitve pomagajo (po)iskati tudi ilustracije Suzi Bricelj, ki različne pojme oziroma odgovore na različne uganke vsakič znova povezujejo v zanimivo celovito podobo.

Recenzija Bukla

Novo knjižico tržaškega pesnika in pisatelja Miroslava Košute so napolnile uganke, ki prihajajo tako iz živalskega in rastlinskega sveta (kraške jame, polja, reke) ter iz sveta ljudi (moda, tehnični izumi, gradbišče, srednjeveški vitezi …). Zagonetni verzi se zibljejo v ritmu rime, odgovor pa po navadi najraje skoči iz asociacije, ki jo dajo ilustracije. Risbice niso vzvišene, temveč takšne, da si najmlajši ob njih že skoraj predstavljajo, kako bi jih znali narisati tudi sami, a na koncu le ni povsem tako, saj so nekatere figurice ilustratorke Suzi Bricelj prav umetelne. Ena boljših je tale: »Ki je, ki ni. Ker se ne da prijeti, če je v spominu, dela nam skrbi, če v zemlji je, se povečuje z leti ali napolni in se izgubi.« Luknja, seveda.

Žiga Valetič, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...