Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom

Sherman Alexie
Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom
27,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Odisej
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4539-4
Naslov izvirnika The absolutely true diary of a part-time Indian
Leto izdaje izvirnika 2007
Ilustracije Ellen Forney
Prevod Andrej E. Skubic
Urejanje Alenka Veler

Tehnične lastnosti
trda vezava
20,5 x 14,5 cm
390 g
255 strani
Tip knjige
otroško in mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 13 let dalje > mladinsko leposlovje
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
ameriško leposlovje

Založnik o knjigi

»Mislil sem si, da je svet razdeljen na plemena,« sem rekel. »Črno-belo. Na Indijance in belce. Pa vidim, da to ni res. Svet je razdeljen samo na dve plemeni: ljudi, ki so kreteni, in ljudi, ki niso.«

Junior je doma v indijanskem rezervatu Spokane. Poseben je in nadarjen, odrašča v okolju, ki je vse prej kot spodbudno. Ko ugotovi, da si ne želi končati kot večina pripadnikov njegovega plemena, vzame življenje v svoje roke in se vpiše v srednjo šolo, na katero hodijo sami belci. Najde dobre prijatelje, sledi svojim sanjam in se izvije utečeni življenjski usodi povprečnega spokanskega Indijanca.

Snov za roman je večkrat nagrajeni ameriški pisatelj, pesnik in režiser indijanskih korenin Sherman Alexie (1966) črpal iz lastnih izkušenj. Zanj je prejel več nagrad, med njimi leta 2007 nagrado National Book Award for Young People’s Literature. Knjiga je bila leta 2008 uvrščena med deset najboljših knjig za mladino, ki jih priporoča Ameriška zveza mladinskih knjižničarjev (YALSA), priljubljena je med bralci po vsem svetu.

Recenzija Bukla

Štirinajstletniki imajo pogosto že dovolj težav sami s sabo, s svojim odraščajočim telesom, prvimi zaljubljenostmi in vsem kar spada v to obdobje, če pa živijo v revnem, od boga zapuščenem indijanskem rezervatu, skupaj s še bolj revno in na pol zapito družino, talentirano, a nesamozavestno sestro, neustrašno babico in podivjanim prijateljem, so lahko ta leta prava nočna mora. A Junior, Arnold Spirit, pripovedovalec zgodbe, se nekega dne odločno upre ustaljeni usodi vegetiranja v rezki (kot rezervatu rečejo mulci) in se vpiše v »belsko« srednjo šolo v bližnjem mestecu. Tam seveda vladajo popolnoma drugačne razmere, otroci ne hodijo lačni v šolo, njihovi straši ne popivajo in se ne pretepajo, nosijo lepa oblačila, trenirajo košarko in uporabljajo nove učbenike. Junior sicer skoraj izgubi najboljšega prijatelja in njegovo pleme mu ob neki košarkarski tekmi, ko si nasproti stojita njegova nova in stara šola, dobesedno obrne hrbet, a najde tudi nove prijatelje in veselje do knjig in znan ja v njih. Večino časa se sicer počuti razdvojenega, v rezki kot izobčenec in v šoli kot tujec, a vseeno kmalu ugotovi, da svet sploh ni razdeljen na plemena. Ne deli se na črno in belo, na Indijance in belce, ampak samo na ljudi, ki so kreteni, in na ljudi, ki to niso. Ameriški avtor indijanskih korenin je zgodbo pobral kar iz svojega otroštva in zanjo prejel številne nagrade, prepričana pa sem, da bo »sedla« tudi mnogim slovenskim bralcem.

Renate Rugelj, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...