Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bron in sončnica

Cao Wenxuan
Bron in sončnica
27,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Odisej
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4537-0
Naslov izvirnika Qingtong Kuihua
Prevod Andrej Stopar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 15 cm
278 strani
Tip knjige
mladinsko leposlovje
Kategorije
otroško in mladinsko > od 9 do 12 let > romani
kitajsko leposlovje

O knjigi

Topel in poetičen roman o dobroti in ljubezni do sočloveka

Voda je polzela med bilkami, vendar nikdar ni odtekla – vsakemu valu je sledil naslednji, in tako v neskončnost. Trsje se je zibalo, listi na njem pa trepetali, kot bi jih reka žgečkala. Dan za dnem, mesec za mesecem, leto za letom sta reka in trsje uživala v tej neskončni igri. Sončnica je imela reko neznansko rada.
Sončnica se z očetom iz mesta preseli na podeželje, vzljubi tamkajšnjo veličastno reko, močvirnato pokrajino in neskončno nebo. Dolge dneve sama pohajkuje naokoli, potem pa spozna nemega dečka Brona, ki jo obvaruje pred nasilnimi vrstniki. Kmalu postaneta nerazdružljiva. Ko v tragični nesreči izgubi očeta, jo Bronova družina sprejme za svojo, deček pa dobi sestro, ki si jo je tako močno želel. A življenje v Damaidiju je kruto in družina se le stežka preživlja. Bo dekle, ki je končno našlo srečo in varno zavetje, lahko ostalo z njimi?
Cao Wenxuan (1954) je eden najpomembnejših kitajskih pisateljev za otroke. Njegova dela so prevedena v številne jezike, zanje je prejel najpomembnejše nagrade za literaturo na Kitajskem, leta 2016 pa tudi prestižno Andersenovo nagrado.

Recenzija Bukla

Lirično napisana zgodba se dogaja na Kitajskem v viharnih 60. letih prejšnjega stoletja, ko je Mao Zedong svoje nasprotnike množično pošiljal na odročne predele Kitajskega podeželja, v t. i. delovna taborišča za prevzgojo. Med njimi je bilo veliko izobražencev in umetnikov, tudi oče naslovne junakinje Sončnice, ki je nekega dne tragično preminil v bližnji reki in tako osirotelo deklico prepustil žalostni usodi. Drobcena Sončnica se je spoprijateljila z nemim kmečkim dečkom Bronom in njegova družina ji je, kljub veliki revščini, pomagala v težkih dneh. Med člani novorazširjene družine so se stkali ljubeči odnosi in skupaj so premagovali vse tegobe, še najbolj pa je bil prijazne sestrice vesel nemi Bron. A življenje je bilo kruto in je imelo z njimi drugačne načrte. Avtor, ki velja za enega najpomembnejših kitajskih pisateljev za otroke in je znan po tem, da ne olepšuje vsakdanjih življenjskih tegob, je napisal čustven in poetičen roman o dobroti, prijateljstvu in ljubezni do sočloveka.

Renate Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...